INXEBA / WOUND (2017,JAR) - 5/10

Rana je klasični primjer onoga što volim nazivati "world cinema" odnosno filma koji stiže iz pomalo egzotične filmske destinacije i bavi se tipičnim lokalnim ljudima i tipičnim lokalnim događajima. Tipični lokalni događaj ovdje je inicijacija mladića nu nekom od južnoafričkih plemena, a ta inicijacija ne izgleda nimalo ugodno te se sastoji od žileta i spolnog organa. Srećom pa nije izbliza prikazano što se dogodi kad se sljube te dvije "stvarčice", no i bez toga je jasno da to ne može biti ništa što bi netko normalan mogao poželjeti. No, kako kaže ona čuvena poslovica, bolje da propadne selo nego običaji pa se tako očito i ovakvi najprimitivniji mogući običaji i dalje prakticiraju. Ovaj je film izazvao dosta velike kontroverze u Južnoj Africi, gdje su takvi i slični običaji inicijacije i dalje prilično zastupljeni, a podjednake kontroverze je izazvao i jer su dva od tri glavna lika - homoseksualci.

Svaki mladić koji ulazi u proces inicijacije ima i svog "caregivera", odnosno nešto kao sponzora kako bi se reklo u svijetu anonimnih alkoholičara. Ti sponzori paze da mladići koji kroz inicijaciju postaju muškarci ne skrenu s puta, a neki od sponzora očito sudjeluju u ovim običajima samo da bi bili blizu mladića i njihovih pimpača. Takva je situacija i s Xolanijem, koji jednom godišnje održava vezu s drugim sponzorom, Vijom, koji je oženjen i kao da se stidi svoje homoseksualnosti i osjećaja prema kolegi sponzoru. I, naravno tu nastaje drama - izaći iz ormara i prihvatiti svoje osjećaje ili se skrivati, a usput pratimo i sve ono što mladići koji prolaze kroz inicijaciju zapravo proživljavaju i koja je njihova motivacija da se podvrgnu nečemu što izgleda tako bolno. Negdje sam pročitao da je ovaj film svojevrsni afrički "Brokeback Mountain" (nisam nikada pogledao taj film da budem iskren, no otprilike znam o čemu se radi), a unatoč svim kontroverzama u južnoafričkom društvu, koje je očito još homofobnije od našeg, Inxeba je nominirana u čak osam kategorija za najbolji južnoafrički film. Među njima i u onim najvažnijim - najbolji film, režija, glavni glumac te scenarij.

Autor ovog filma, mladi (bijeli) Južnoafrikanac John Trengove Inxebu je predstavio u Sundanceu 2017. godine, a njegovo debitantsko djelo bilo je i nominirano u kategoriji svjetskog igranog filma. Osvojio je ovaj film još pregršt nagrada po brojnim filmskim festivalima, posebno onima s gay ili queer predznakom, a u njemu se dobro poigrava i s temama sukoba između urbanog i ruralnog te tradicionalnog i modernog. Moram priznati da sam od ovog filma očekivao ipak nešto više od gay romanse.

Primjedbe