LITTLE BIG MAN (1970,SAD) - 9/10

 

Jack Crabb iliti Mali Veliki Čovjek nije jedan od onih klasičnih junaka sa divljeg zapada. Iako je neko vrijeme on i bio vješti revolveraš, nije on tipični američki junak poznat po svom junaštvu i podvizima. Prije bi se moglo reći da je ovaj junak bio poznatiji po svom kukavičluku pa je tako Little Big Man zapravo jedan od najpoznatijih filmskih primjera nečega što bi se moglo nazvati antiwesternom. Činjenica je kako je naslovni junak kojeg je utjelovio Dustin Hoffman proživio brojne avanture, odrastao je s Indijancima, bio je i član konjice generala Custera, neko vrijeme je bio i trgovac, tragač, nadriliječnik, gotovo da nema zanimanja kojim se nije bavio ovaj silom prilika pustolov koji je doživio duboku starost od čak 120 godina. Za razliku tipičnog filmskog američkog western junaka koji je ne samo bio brz na revolveru, obično hrabar, častan i pravičan, već i privlačnog fizičkog izgleda, naslovni junak ovdje je sušta suproutnost - neugledni čovječuljak, koji se nikako ne uklapa u ideal-tip junaka sa zapada.

Film Little Big Man moglo bi se promatrati i kao satiru ili parodiju na jedan cijeli žanr, čak i kao svojevrsni revizionistički western u kojem su indijanski domoroci prikazani sa simpatijama i poštovanjem, dok su američki vojnici predvođeni Custerom prikazani ne samo kao zlikovci, već i kao budaletine. Razlog tome vjerojatno leži i u kontekstu vremena u kojem je Arthur Penn snimio ovu western komediju. Bilo je to vrijeme kad je bijesnio vijetnamski rat, te je Penn kroz naizgled klasični film provukao i protestnu notu protiv militarizacije društva i američke intervencije na drugom kraju svijeta. Zanimljivo je što se u ovom fikcionalnom djelu nastalom prema romanu Thomasa Bergera uz generala Custera pojavljuju i mnogi drugi stvarni likovi kao što je čuveni revolveraš Wild Bill Hickock. I sam naslovni junak, Little Big Man doista je postojao, no bio je on stvarni Indijanac i zapravo nema nikakve sličnosti s junakom ovog filma.

Za razliku od brojnih klasičnih westerna u kojima su Indijance obično glumili bijelci koji su se namazali pastom za cipele ili nečim sličnim, ovdje su praktički sve Indijance odglumili i Indijanci. Većim dijelom naturščici, dok je starog poglavicu koji je posvojio našeg naslovnog junaka odigrao ne samo čovjek koji je stvarno bio Indijanac, već je stvarno i bio poglavica. Chief Dan George bio je poglavica naroda Tsleil-Wautuh, koji je živio na području zapadne obale Kanade. Za svoju je ulogu poglavice Stara koža bio i nominiran za Oscara u kategoriji najbolje sporedne uloge, a ta je uloga prvotno bila nuđena Marlonu Brandu i Laurenceu Olivieru. Hoffmana je ovaj puta zaobišla nominacija, no zato je ušao u Guinessovu knjigu rekorda i to kao glumac koji je utjelovio lika s najvećom razlikom u godinama pošto se pojavljuje kao 17-godišnji Jack, a igra ga i kao starca od 121 godine. Zanimljivo je i da Hoffman igra posvojenog sina lika koji je utjelovila Faye Dunaway, iako je u stvarnosti on od svoje filmske majke stariji četiri godine. U svakom slučaju Little Big Man je prilično netipičan film, koji je istovremeno i pustolovan, razigran, duhovit i zabavan, no jednako i toliko tužan jer prikazuje stradanja kroz koja su prolazili američki starosjedioci.

 

Primjedbe