TESIS (1996,ŠPA) - 8/10

 

Rijetko koji student filmske akademije može se pohvaliti da je upravo njegov film izabran ne samo za najbolje ostvarenje u državi, već da je dobio ukupno sedam nacionalnih nagrada, među kojima i onu za najbolji originalni scenarij te za najboljeg redatelja. Sve to je uspjelo 1996. godine tada 23-godišnjem Alejandru Amenabaru, koji je, vidimo, već s debitantskim ostvarenjem skrenuo pažnju na sebe i najavio da će biti jedan od najzanimljivijih filmaša svoje generacije. No, još fascinantnije od svega je što je Amenabar tako mlad snimio jedan toliko kompleksan film prepun konotacija na druge filmove pa čak i subverzivnih kritika na tadašnje stanje u španjolskoj filmskoj industriji. Žanrovski bi se "Tezu" najpreciznije moglo smjestiti u triler iako ovaj film jako koketira s hororom, i to onim klasičnim američkim hororom u kojem je glavna junakinja - djevojka.

Ta djevojka ovdje je Angela (Ana Tenant), studentica filmske akademije u Madridu, koja kod svog profesora za seminarski rad uzme tezu nasilja na filmu i televiziji. Profesora zamoli za pomoć da joj u fakultetskoj videoteci pronađe neke od najnasilnijih video uradak koje postoje kako bi ih mogla proučiti. Profesor ne samo da pronađe kolekciju nasilnih filmova, već u zaboravljenoj arhivi pronađe jednu VHS kazetu za vrijeme čijeg gledanja on premine. U međuvremenu se Angela udruži s kolegom Chemom (Fele Martinez), poznatim ljubiteljem horora, ali i pornjave koji je i sam vlasnik kolekcije gnjusnih filmova. Kad se njih dvoje dočepaju kazete koja je "ubila" starog profesora, shvate da su našli nešto ultrabolesno - snuff video. Na tom je video snimljena tortura jedne njihove kolegice, koja je nestala prije dvije godine, a sve se čini da je netko s fakulteta umiješan ne samo u to ubojstvo, već i nešto daleko gore.

Važno je naglasiti da je u ovom filmu Amenabar predstavio i jednu novu generaciju španjolskih filmova - Fele Martinez kasnije se pojavio u nizu filmova Pedra Almodovara, a Eduardo Noriega potom je briljirao u njegovom "Abre los Ojos", a kasnije se oprobao i u Hollywoodu. Zanimljivo je kako je cijelo snimanje ovog filma trajalo tek pet i pol tjedana i da je praktički cijeli film snimljen na fakultetu koji je Amenabar pohađao, a ukupni budžet s postprodukcijom i marketingom iznosio je manje od 700 tisuća eura.

 

Primjedbe