VREMYA PERVYKH / SPACEWALK (2017,RUS) - 7/10


Rusi su se u posljednje vrijeme očito ozbiljno zagrijali za filmove iz slavne svemirske povijesti Sovjetskog Saveza, a nakon Salyut-7 u kojem smo pratili junački popravak svemirske stanice, sada pratimo prve ljude koji su "hodali" po svemiru. Početak je 60-ih godina i Hladni rat je na vrhuncu, baš kao i svemirska utrka između SSSR-a i SAD-a. Sovjeti su tako spremili plan u orbitu poslati dva iskusna vojna pilota, Pavela Beljajeva i Alekseja Leonova, no kad njih dva stignu u svemir ništa ne ispadne onako kako se očekivalo i pitanje je hoće li se ovaj dvojac ikada vratiti kućama. U svakom slučaju riječ je o zanimljivoj i dobro napravljenoj povijesnoj drami koja je potvrda da se u Rusiji na mala vrata vraća štovanje i slavljenje Sovjetskog Saveza. Nakon raspada te megadržave i propasti komunizma kipovi Lenjina i Staljina rušili su se i micali sa svih trgova od Vladivostoka do Moskve te je SSSR bio tabu tema koja se godinama nije spominjala. No, posljednjih godina to razdoblje povijesti ponovno se počinje prikazivati kao slavno, a čak se ni čika Staljin više ne prikazuje toliko groznim tipom kao prije dvadesetak godina. Bit će zanimljivo vidjeti što će takva retorika u budućnosti donijeti, već smo na primjeru Ukrajine i Krima vidjeli da ruske ekspanzionističke želje nisu ugašene, a koliko mogu primijetiti posljednjih godina uz obilnu podršku države snimaju se mnogi filmovi poput ovoga kojim se veliča slavna prošlost.

Činjenica je da ovaj film ima i donekle propagandni karakter, po čemu se ne razlikuje previše od američkih filmova slične tematike u kojima i Amerikanci sami sebi vole malo polizati jajca i glorificirati svoje uspjehe te pretjerano naglašavati patriotizam i veličinu svoje nacije. Isti je slučaj i s ovim filmom te sada slavimo veličinu majčice Rusije (drugi narodi ionako su bili manje važni u SSSR-u), a moram priznati da u mene izljevi patriotizma i nacionalizma u filmovima u svakom obliku momentalno izazivaju probavne smetnje tako da zbog toga ocjena filma i nije mogla biti veća. Realno gledajući, ako se taj sitni detalj uspije zanemariti, onda je Spacewalk, kako glasi engleski prijevod ovog filma, zaista zanimljiva i uzbduljiva povijesna drama o prvim ljudima koji su bauljali svemirom izvan nekakvih letjelica. Zanimljivo je kako je Leonov, čovjek koji je prvi izašao iz letjelice u svemir i dalje živ, a ovdje ga je odglumio poznati ruski glumac Jevgenij Mironov, dok je njegovog pajdaša iz letjelice Pavela Belajeva utjelovio još poznatiji Konstantin Habenski.

Sam Leonov, koji će uskoro napuniti 85 godina, bio je i konzultant tijekom snimanja filma, a redateljska palica je pripala ne toliko poznatom režiseru Dmitriju Kiseljevu, no bio je on tek treći izbor. Ipak, producent filma bio je vjerojatno najpoznatiji ruski majstor za akcijske filmove Timur Bekmambetov (Dnevna i Noćna straža te filmovi koje je snimao u Americi kao što su Wanted, Abraham Lincoln: Vampire Slayer, Ben-Hur) tako da je i po tom pitanju sve osigurano. Snimanje je započeo Sergej Bodrov, nastavio Jurij Bikov, koji je pred sam kraj dobio otkaz tako da je Kiseljev tek pokupio vrhnje. Bio je ovaj film jedan od najuspješnijih filmova u ruskim kinima u 2017. godini zaradivši 560 milijuna rubalja na uloženih 400 milijuna, a film je dobio i nekoliko nagrada u izboru za najbolji ruski film godine, među ostalim za najboljeg glavnog i sporednog glumca.
IMDB LINK

Primjedbe