LE COUPERET (2005,FRA) - 8/10



Grčko-francuski filmaš Costa Gavras jedan je od onih koji se nikada nije sramio priznati da je komunist i da ga kapitalistički sustav nikada nije previše oduševljavao. Cinici bi rekli lako biti komunist i trubiti o trulosti zapadnog društva i buržoazije kad si se na račun tog sustava fino proslavio, obogatio i omogućio si relativno lagodan život, no Gavras je ipak jedan od onih tipova koji se baš i nisu voljeli razmetati i živjeti u luksuzu. Tako je i u svojim filmovima Gavras često volio upozoravati na društvene probleme i pokušavao progurati neke ljevičarske, socijalističke, čak i pomalo anarhistične ideje, a jedan od takvih filmova je i Le couperet (u prijevodu Čekić). Scenarij za ovaj film Gavras, koji je tada već zagazio u osmo desetljeće života, napisao je zajedno s poznatim francuskim komediografom i scenaristom Jean-Claudeom Grumbergom i to po istoimenom romanu američkog pisca Donalda Westlakea.

Ovaj ne posebno uspješan roman nekako je zapeo za oko Gavrasu, koji je ga je iz Amerike prebacio u Francusku i Belgiju, a nakon što se pogleda film, posve je jasno zašto se toliko svidio Costi. Riječ je o djelu koje prilično cinično gleda na kapitalistički sustav u kojem se posebno cijeni kompetitivnost, a glavni junak ovog filma, 39-godišnji kemičar Bruno Daver tu kompeticiju shvati preozbiljno. On je poslije 15 godina rada kao tehnološki višak otpušten iz tvornice toaletnog papira, koja se zbog smanjivanja troškova odlučila preseliti u puno jeftiniju Rumunjsku kako bi dioničarima donijela veći profit. Bruno se tako nađe među 600 otpuštenih radnika, a i nakon dvije godine on nije uspio pronaći novi posao. Zbog pritiska stalnog odlaska na neuspješne razgovore na posao već je na rubu živaca i osjeća se potpuno beskorisno i bezvrijedno, tim više jer njegova supruga mora raditi dva posla kako bi prehranila ne samo njih, već i njihovo dvoje djece. Bruno, koji je potpuno ostao bez samopouzdanja i u panici je jer smatra da je konkurencija za posao u njegovoj branši prevelika i prekvalitetna, odlučuje se na drastične mjere. Sve konkurente koji mu djeluju kvalitetniji izbor za posao, on će eliminirati na način da će ih sve poubijati.

Lako je za zaključiti da je Čekić klasična crna komedija i film koji se šali na račun nečega što u pravilu i nije smiješno. No, Gavras se još jednom pokazao kao pravi majstor zanata te je priču o prilično beznadnoj situaciji uobličio na zabavan i duhovit način. Iako je ovaj film prvenstveno crna komedija, preko Čekića (Sam naziv filma je čista metafora jer Bruno je taj čekić koji udara u osnovna načela modernog kapitalizma i prijeti da će ga uništiti) Gavras suptilno pokušava i prikazati sve ono što je po njegovom mišljenju loše u modernom društvu. Odličan posao je u ulozi glavnog junaka Brune odradio ne pretjerano poznati francuski glumac Jose Garcia, koji je sjajno utjelovio lik čovjeka na rubu živčanog sloma. Bruno si je zadao misiju da posmica sve konkurente i ništa ga u tome neće zaustaviti, čak ni činjenica da se zbog njegovog psihičkog stanja i potpune rastrojenosti raspada cijela njegova obitelj, od koje on, naravno, skriva ono što radi.


IMDB LINK

Primjedbe