LE FIDELE (2017,BEL) - 7/10

Benedicte ili Bibi mlada je i uspješna vozačica utrka koja dolazi iz relativno bogate i ugledne obitelji, a ona se praktički na prvu zaljubi u misterioznog i dosta starijeg tipa po imenu Gino ili Gigi. Ljubav Bibi i Gigija bukne otprve i vrlo brzo oni postanu nerazdvojni, no, jasno, mora tu biti i neki problemčić. Bibi zapravo uopće ne zna čime se Gigi bavi i njegova priča o tome da se bavi eksport - importom automobila baš joj i ne djeluje previše uvjerljivo. Tim više što svako malo on na nekoliko dana mora na poslovno putovanje negdje u inozemstvo, a gle čuda, upravo u tim danima kad je on na tim sastancima, po Bruxellesu i okolici se događaju oružane pljačke. Istina je zapravo da Gino s nekolicinom svojih prijatelja još iz dječačkih dana, odnosno popravnog doma čini najzloglasniju bandu kriminalaca koja već godinama pljačka banke.

Ova krimi drama (za svjetsko tržište prilično nespretno prevedena kao "Racer and the Jailbird", vjerojatno iz razloga što doslovni prijevod naslov a odnosno "Vjernost" možda i ne bi bio toliko primamljiv kino publici) treći je dugometražni film talentiranog belgijskog filmaša Michaela R. Roskama. On je već sa svojim prvijencem Bullheadom iz 2011. godine na sebe skrenuo pažnju i ova je također krimi drama odmah i zaslužila nominaciju za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. Potom je Roskam skoknuo do Amerike gdje je snimio također prilično dobru krimi dramu "The Drop" u kojoj su glumile mnoge poznate face kao što su Tom Hardy ili rahmetli James Gandolfini. Žanrovski i ovaj puta Roskam nije previše šarao jer je i Le Fidele klasična krimi drama, a ovo je i treći njegov film u kojem nastupa meni jako dobri belgijski glumac Matthias Schoenarts. Partnerica mu je talentirana mlada francuska glumica Adele Exarchopoulos (Blue is the warmest Colour) i ovo dvoje izvrsnih europskih glumaca jako dobro funkcioniraju zajedno.

Prilično je očito da je jednu od inspiracija za ovaj film koji je napisao s poznatim francuskim scenaristom Thomasom Bidegainom (Un Prophete, Rust and Bones, Dheepan) Roskam pronašao u čuvenom Heatu Michaela Manna. Tako imamo okorjelog kriminalca koji i sam za sebe kaže da ne zna u životu raditi ništa drugo osim pljačkati, a želio bi se promijeniti i "opošteniti" zbog osobe koja se za njega pokazala kao dar s neba. Što će presuditi, kriminalni nagoni ili ljubav prema lijepoj i mladoj Bibi, pitanje je sad? Roskam se također bavi i drugom stranom, odnosno Bibinim osjećajima prema Gigiju i kad ona shvati čim se njezin dečkić zaista bavi (iako je podsvjesno od početka znala da to ne može biti nešto pošteno), ni sama nije načisto riješiti ga se ili bez obzira na sve nastaviti te ga pokušati promijeniti i izvesti na pravi put. Tu su i pritisci obitelji da se riješi kriminalca, njene unutarnje borbe, no šta ćeš kad cure očito padaju na takve sumnjive tipove pa Bibi neće da ga ostavi pa neće. Ovaj film možda bi se najbolje opisao kao film u kojem su se na pola puta našli žestoka krimi priča kao što je Mannova "Vrućina" i srcedrapateljska romansa kao što je Hillerova "Ljubavna priča" s Ryanom O'Nealom i Ali MacGraw. Ideja je vjerojatno bila bolja od same realizacije, no Le Fidele je film koji bi se mogao dopasti i onima koji vole krimiće, jednako kao i onima koji vole romanse. Zanimljiv je podatak da je ovaj film Belgija izdvojila kao svog kandidata za Oscara i prije no što je pušten u distribuciju (od dva filma snimljena u Belgiji, dva Roskamova filma su bili tamošnji kandidat za Oscara), no za razliku od "Bullheada" ovaj film nije izborio nominaciju. I ne čudi jer je u usporedbi s potonjim ipak nešto slabiji, što, naravno, ne znači da bi ga se trebalo zaobići. 

IMDB LINK 

Primjedbe