THE ASPHALT JUNGLE (1950,SAD) - 9/10

 

Iako "Džungla na asfaltu" iz današnje perspektive ne djeluje nimalo kontroverzno i provokativno, zapravo je malo nedostajalo da jedan od najpoznatijih filmova slavnog Johna Hustona (Blago Sierra Madre, Afrička kraljica, Bijeg u pobjedu) završi u bunkeru. Ovaj je film adaptacija romana W. R. Burnetta koji je izdan godinu ranije no što je snimljen film, a bila su to vremena kad su u Hollywoodu pune ruke posla imali ne samo cenzori, već je u tijeku bio i lov na vještice, odnosno prokazivali su se brojni filmaši koji su bili povezani s komunističkom partijom, makar i lažno. Unatoč tome što su i Huston i glavni glumac Sterling Hayden (čovjek je bio ratni junak, a zanimljivo je kako je tijekom II svjetskog rata sudjelovao u borbama i na našim prostorima, odnosno kao padobranac se spustio na područje tadašnje kvazidržave NDH kako bi iz Italije dostavio pomoć partizanima) bili aktivni članovi Odbora za prvi amandman, koji se protivio stavljanju ljudi na crne liste zbog navodne povezanosti s komunizmom, film je ipak uspio proći u onom obliku u kojem je zamišljen. Unatoč tome što su se cenzori protivili tome da se detaljno prikaže pljačka banke jer se strahovalo da bi nekom pametnjakoviću mogla sinuti slična ideja nakon što odgleda film, a nisu bili oduševljeni ni rješenjem u kojem si glavni negativac oduzima život.

Ovaj se film zapravo bavi pomno isplaniranom krađom dragulja iz banke u neimenovanom gradu na američkom srednjem zapadu. Nakon što čuveni lopov njemačkog porijekla i nadimka Doc poslije sedam godina izađe iz zatvora, on odmah počne okupljati ekipu za novi posao. Kako i ne pozna previše okruženje, okupi oko sebe dosta nepouzdanu ekipu, a kako kod sebe i nema ništa novaca, a akcija je u startu dosta skupa, za pomoć se obrati i korumpiranom odvjetniku, zapravo i ne znajući da je ovaj pred bankrotom. Kako se u plan uključuje sve više ljudi, tako i svima na pamet dolaze ideje da bi mogli prevariti ostatak ekipe, a nakon što krađa krene po zlu, ekipa se vrlo brzo počne raspadati i policija im počinje ulaziti u trag.

Džungla na asfaltu jedan je od prvih filmova u kojima se, doduše u manjoj ulozi, pojavila glumica koja je obilježila 50-e godine prošlog stoljeća, Marylin Monroe, a zanimljivo je kako se Merlinka naknadno pojavila na kasnijim verzijama plakata ovog filma. U vrijeme dok je film kretao u distribuciju, Monroe nije bila ni navedena na njemu pošto je tada bila prilično anonimna, a sama je kasnije govorila da joj je to bila jedna od najboljih uloga koje je izvela. Uvijek sam nekako volio Džunglu i uvijek mi je to bio nekako netipičan filmnoirovski film. Dok je većina filmova tog vremena i tog stila djelovala pomalo bajkovito i sladunjavo, barem s današnje distance, Džungla je zapravo sušta suprotnost. Sirov i realističan krimić koji je i danas podjednako uzbudljiv kao i prije više pd 70 godina kada je snimljen.

 

Primjedbe