THE COMMUTER (2018,SAD) - 5/10

Postoje neke stvari koje vjerojatno do kraja života neću uspjeti shvatiti i razumijeti, a među njima je svakako i ono kako je pobogu moguće da jedan karakterni glumac koji je između ostalih utjelovio Oscara Schindlera, Alfreda Kinseya, Rob Roya, Jeana Valjeana, Michaela Collinsa ili Priesta Vallona sa 60 godina postane akcijska zvijezda?!? Znam da je Liam Neeson i ranije glumio u brojnim spektaklima i blockbusterima, no ako me pamćenje dobro služi, ni u jednom od tih filmova nije ovaj danas 66-godišnji Irac bio šef parade. U Batmanu je tako bio šišmiškov učitelj, u Ratovima zvijezda učitelj Obi Wan-Kenobija, hajde, bio je Darkman u slabašnom pokušaju serijala Sama Raimija s početka 90-ih, no da mi je netko prije desetak godina rekao da će ovaj Irac sa 60 i kusur godina postati jedan od glavnih holivudskih štemera, rekao bih mu da potraži stručnu pomoć i da se obavezno javi u neuropsihijatrijsku bolnicu dr. Ivan Barbot u Popovači.
No, vremena su se očito promijenila i dok su nekad lubanje zlikovcima lomili tipovi kao što su Lorenzo Lamas, Dolph Lundgren, Jean-Claude Van Damme, Michael Dudikoff, Steven Seagal ili Wesley Snipes, danas je ta zadaća dopala Liamovih šaka. Otkako je prije desetak godina odglumio tatu specijalca kojem ruska mafija otme kći (nadam se da se dobro sjećam), Liam je naslagao desetak sličnih štemerskih uloga i odmah ću reći da sam veliku većinu tih filmova zaobišao u širokom liku. Bacio sam oko na tek nekoliko od njih, taj prvi, možda još jedan između i sada ovaj posljednji, u kojem Liam glumi 60-godišnjaka koji svaki dan na posao putuje vlakom. No, jednog dana svijet mu se sruši jer ovaj bivši policajac (baš sam si pomislio kako ovaj puta nije recimo bivši cvjećar, bivši radnik na traci u tvornici sardina ili bivši obućar) biva otpušten s posla u osiguravajućem društvu u kojem je radio posljednjih desetak godina, nakon što je ranije dao otkaz u policiji kako bi se posvetio obitelji.
I baš tog dana u vlaku kojim se on vozi dogodi se pravi kuršlus. Nepoznata žena ponudi mu pare ukoliko on prepozna osobu koja nije redoviti putnik u tom vlaku te biva uvučen u mrežu opasne kriminalne organizacije, koja prijeti da će mu poubijati obitelj. Sve sada ovisi o hrabrom Liamu, koji još jednom mora pokazati da je vodeći akcijski junak današnjice i razbucati sve te zlikovce. Jasno da je riječ o još jednom sličnom naivnom, predvidivom filmu kao i većini Liamovih u posljednje vrijeme. Putnika potpisuje Katalonac Jaume Collet-Serra, španjolski filmaš koji je odavno prešao "na mračnu stranu" i naštancao je u Hollywoodu već niz bezveznih akcijskih filmova, a Putnik mu je već četvrta suradnja s Neesonom. I ne bih se čudio da će se ova suradnja nastavi i u budućnosti, jer je i Putnik na uloženih 40 milijuna dolara zaradio više od stotinu.

Primjedbe