TROPHY (2017,SAD) - 7/10



 
Lov je vjerojatno jedna od najstarijih ljudskih djelatnosti i još prije no što su naši preci počeli govoriti, morali su početi loviti kako bi preživjeli. I danas se mnogi ljudi bave lovom, doduše ne više kako ne bi skapali iz gladi, već iz nekog gušta, strasti, tradicije, adrenalina, čega li već, a ovaj dokumentarni film bavi se aspektom lova na vrste pred izumiranjem. Eto, nedavno smo mogli u svim medijima čitati kako je uginio Sudan, posljednji muški primjerak sjevernog bijelog nosoroga, vrste koja je izumrijela upravo zbog prekomjernog, uglavnom ilegalnog, lova, odnosno krivolova. Čitajući te brojne tekstove o Sudanu mogli smo tako saznati da su se nosorozi ubijali prvenstveno zbog njihovih rogova, koji su se u istočnoj Aziji koristili kao afrodizijak. I ovdje je u središtu zbivanja problematika ilegalnog lova ne samo na nosoroge, već i na slonove, krokodile i lavove te ostale afričke divlje životinje.
I ova je priča sagledana iz svih kutova. Iz kutova lovaca koji plaćaju nevjerojatne novce samo da im netko pred pušku dotjera lava, nosoroga ili krokodila pa da ga ovaj upuca i lupa selfije s lešinom. Imamo tu i čovjeka koji si je dao za cilj spasiti populaciju nosoroga te je u Južnoj Africi na svom imanju koje se prostire na nekoliko desetaka tisuća hektara napravio farmu nosoroga. I zalaže se za legalizaciju prodaje rogova nosoroga pošto smatra da je zbog guranja tog biznisa u ilegalu problem zapravo povećan. Imamo tu i rendžere iz Zimbabvea, koji su život posvetili hvatanju krivolovaca na divlje životinje, a tu su i plemena koja žive u divljini pa traže pomoć profesionalnih lovaca kako bi ih obranili od lavova i slonova koji im rade štetu te uništavaju stoku ili voće i povrće. Imamo ovdje i one koji se bore za zaštitu životinja i traže da se zabrani ono što se naziva big-game hunting.
Trophy je svakako zanimljiv film koji se bavi ozbiljnim problemom te je premijeru imao naa festivalu u Sundanceu, nakon čega ga je otkupio možda i najpoznatiji američki servis za vijesti, CNN. Ima ovdje stvarno užasnih prizora u kojima tipovi koji u Afriku stižu iz Amerike hladnokrvno ubijaju divlje životinje, nakon što im ih pred pušku dotjeraju vodiči kojima su prije toga platili desetke, možda i stotine tisuća dolara. Kakav je to gušt upucati s nekoliko metara udaljenosti nosoroga ili slona, tim više kad znaš koliko je to ugrožena životinjska vrsta za koje se ne bih čudio da izumru već za naših života, to vjerojatno nikada neću moći shvatiti. U svakom slučaju zanimljiv dokumentarac.

Primjedbe