VUELVEN / THE TIGERS ARE NOT AFRAID (2017,MEX) - 6,5/10

 
Ovo je jedan od onih filmova koji me naveo na potpuno krivi put. Mislio sam da je riječ o nekakvoj horor zafrkanciji u kojoj su članovi meksičkih kartela zombiji koji proganjaju narod, no istina zapravo nije mogla biti dalje. Iako se ti krvožedni kriminalci zapravo i mogu promatrati kao bića još gora od zombija pošto su obračuni tih bandi u Meksiku zaslužni za smrti na desetke tisuća ljudi, Vuelven (The Tigers are not Afraid je engleski naziv ovog filma) zapravo je krimi drama s primjesama fantazije. Istina, ima tu horora, ali minimalno, a priča prati desetogodišnju djevojčicu Estrellu, koja živi u meksičkom gradu koji su zbog obračuna bandi gotovo svi napustili. Nakon što joj je ubijena majka, ona je ostala sama na svijetu i njezina jedina želja je da joj se majka vrati.
No, kad se to dogodi, djevojčica shvaća da želje ponekad mogu biti i pravo prokletstvo pošto je duh njezine majke sada svuda prati, baš kao i mnoga druga bića iz mašte koja je ona zamislila da su njeni suputnici. Ubrzo se Estrella udruži s društvom od još nekoliko napuštenih klinaca koji se u napuštenom gradu skrivaju od bandita, a u dodatne probleme ova ekipica upadne kad se dokopa mobitela jednog od vođa bande. 
 
Meksička filmašica Issa Lopez, koja je sama napisala scenarij i režirala film, Vuelven je očito zamislila kao čistu alegoriju na strahote koje ovi kriminalci čine u njenoj zemlji. Kao u svim ratovima, i u obračunu kartela u kojima doslovno nema milosti i u kojima se ne gleda hoće li i koliko će biti kolateralnih žrtava, djeca najviše pate. U mnogim gradovima ondje je pravo ratno stanje i vlada potpuno bezakonje pa su djeca doista prepuštena sama sebi pa zato i ne čudi zašto dobar dio njih i izrasta u slične bezosjećajne krvožedne tipove od kojih se u djetinjstvu skrivaju. Iako je realnost događanja u ovom filmu razbijena s daškom fantazije i bijegom u svijet duhova i neobičnih kreatura iz dječje mašte, Vuelven je prvenstveno film o odrastanju djece u surovom svijetu u kojem milosti nema. Kako svijet nema milosti za dobar dio svojih stanovnika, tako ni autorica nema previše milosti za svoje likove, makar oni bili i djeca. Tako se ovi klinci predvođeni Estrellom koju neočekivanu hrabrost upravo daju ta bića i fantazije upuštaju u obračun s banditima te na račun svoje dječje mašte vjeruju da iz tog neravnopravnog okršaja mogu izaći kao pobjednici. Sasvim solidan film koji je osvajao dosta nagrada na festivalima fantastike, koji kroz perspektivu djece progovara o strahotama i užasima koji se u Meksiku svakodnevno događaju. 
 

Primjedbe