THE CATCHER WAS A SPY (2018,SAD) - 6,5/10

 
Evo nama još jednog filma snimljenog po istinitom događaju i po stvarnim osobama, a "Hvatač je bio špijun" vodi nas u vrijeme II svjetskog rata. Moe Berg bio je profesionalni igrač baseballa, nije bio neka velika zvijezda, već prosječan igrač koji je 15 godina igrao u MLS-u, no isticao se po tome što je bio netipičan sportaš. Završio je čovjek Princeton i Columbiju, studirao je i na pariškoj Sorbonni, a osim što je aktivno govorio više od deset jezika, svakog je dana čitao sve novine koje su izlazile, a tijekom 30-ih godina bio je jedan od najuspješnijih igrača kviza. Već po tome potpuno je jasno da je ovaj američki Židov bio sasvim netipičan sportaš, a nakon napada na Pearl Harbour stavio se Berg u službu američkoj vojsci i tajnim službama. Nakon što je neko vrijeme proveo u uredima, poslan je kao špijun u Jugoslaviju, gdje je skupljao podatke o pokretima otpora protiv nacista, a zatim je poslan u Italiju, gdje je dobio zadatak osujetiti nacistički nuklearni program i ubiti voditelja njihovog istraživačkog tima, slavog fizičara Wernera Heisenberga.
 
U ovoj biografskoj ratnoj drami koju je po knjizi Nicholasa Dawidoffa režirao Ben Lewin pratimo upravo tu epizodu u Bergovom ratnom putu i planiranje akcije rješavanja Heisenberga. Ovaj fizičar i jedan od pionira kvantne mehanike bio je vjerojatno najbolji znanstvenik svog doba iza Alberta Einsteina i 1932. godine je dobio Nobelovu nagradu za fiziku upravo za izum kvantne mehanike. I dok je većina njegovih kolega zbrisala iz Njemačke dok su nacisti počeli preuzimati vlast, Heisenberg je jedini ostao ondje pa ga je Hitler angažirao da vodi nacistički nuklearni program i radi na razvoju atomske bombe. Da situacija bude zanimljivija, paralelno s Nijemcima, na razvoju atomske bombe radili su i Amerikanci, kojima je najveći problem bio što nisu imali informacije do koje faze su stigli nacisti. Valjda je potpuno svima jasno što bi se dogodilo da su nacisti prvi uspjeli razviti atomsku bombu i da danas zasigurno ne bismo živjeli u svijetu u kojem živimo i zato su poduzimane brojne operacije da se osujeti njihov napredak.
 
U jednoj takvoj u središtu je bio i sam Berg, koji je dobio zadatak otići u Ženevu i tamo otkriti u kojoj je fazi stvarno Heisenberg. Zadaća mu je bila ne samo da utvrdi radi li on doista na razvoju A-bombe ili je opstruira pošto ovaj slavni fizičar zapravo i nije bio nacist, već i da ga ubije. Naravno da Bergu kao čovjeku koji je u obaviještajni svijet upao iz nekog drugog miljea i ubijanje ljudi baš mu i nije bilo blisko, i nije bilo lako donijeti ovu odluku, no kao pravi domoljub on je ipak pristao na taj nimalo jednostavan zadatak. I mora se priznati da je Lewin isporučio sasvim pristojan film, koji doduše kako se približava kraju kao da pomalo gubi i na tempu i na dinamici i na ideji, a premijeru je imao ovaj film snimljen u nezavisnoj produkciji na Sundance film festivalu. Ono po čemu se "The catcher Was a Spy" ističe je jako dobra glumačka internacionalna glumačka postava s pregršt poznatih lica poput Guya Pearcea, Toma Wilkinsona, Marka Stronga, Sienne Miller, Jeffa Danielsa, Connie Nielsen, Paula Giammatija, Sheae Wighama, Giancarla Gianninija, Hiroyukija Sanade, dok je Berga odglumio Paul Rudd. Iako je do sada Rudd bio možda najpoznatiji po komedijama, sasvim se solidno čovjek snašao i kao netipični hvatač u bejzbolu koji je silom prilika postao špijun.

Primjedbe