NO STONE UNTURNED (2017,GBR) - 10/10

 

U lipnju 1994. cijela Irska bila je na nogama. Vjerovali su Irci tada da imaju fantastičnu generaciju nogometaša koja bi na svjetskom prvenstvu u SAD-u mogla opravdati očekivanja. Već nakon prve utakmice u kojoj su pobijedili favoriziranu Italiju 1:0 pogotkom Raya Houghtona, očekivanja su se dodatno podgrijala, da bi ih ohladili Nizozemci u osmini finala, no šest stanovnika mjesta Loughinisland u Sjevernoj Irskoj nisu dočekali slavlje nakon pobjede nad Talijanima. Ubrzo nakon pogotka Iraca, u pub u kojem je praktički cijelo mjesto pratilo utakmicu upala je skupina naoružanih i maskiranih terorista i počela pucati iz automatskih pušaka. Ubili su šest ljudi starih od 30 do 87 godina i još nekoliko njih ranili, a što je najstrašnije do svega, taj stravičan događaj do danas nije do kraja rasvjetljen.

Srećom pa je tu legendarni američki dokumentarist i ikona istraživačkog dokumentarca Alex Gibney, čovjek koji je u posljednjih dvadesetak godina snimio pregršt sjajnih dokumentarnih filmova o najrazličitijim, obično i kontroverznim temama. Snimao je Gibney filmove o Enronu, Wikileaksu, Al-Qaedi, scijentologiji, dobio je čovjek prije deset godina i Oscara, a sada nam donosi još jednu fantastičnu priču, koja funkcionira kao pravi triler. "No Stone Unturned" svrstao bih u sam vrh Gibneyjeve filmografije, uz sam bok filmovima kao što su "Going Clear: Scientology and Prison of Belief", "Taxi to the Dark Side", "My Trip to Al-Qaeda" ili "Enron: Smartest Guy in the Room". U ovom slučaju preko priče o neriješenim ubojstvima u Loughinislandu, Gibney nam donosi fascinantnu priču o ratu u Sjevernoj Irskoj.

Šokantno zvuči podatak da i danas nije rasvjetljeno gotovo pet tisuća ubojstava na obje strane za vrijeme sektarijanskog rata između katolika i protestanata u Sjevernoj Irskoj, a da se negdje u ladicama britanskih tajnih službi i dalje kiseli pedeset milijuna stranica dokumenata koji bi to mogli rasvijetliti. Krenuvši s istragom ovih ubojstava, Gibney otkriva koliko toga je zataškavano ne samo u vezi ovih ubojstava, već i u nizu drugih slučajeva, a u ovom fenonemalnom dokumentarcu saznajemo i neke ne toliko poznate detalje o ovom prljavom ratu. Tako su i protestanti imali podjednako ratoborne i krvoločne terorističke grupacije za koje je "ubiti katolika bilo kao zgaziti muhu", kako kaže jedan od bezbroj sjajnih sugovornika u ovom filmu. Vidimo i kako je Irska republikanska armija surađivala s Gadafijem, kako uopće i nije bilo toliko važno koga se točno ubija, samo da je on katolik ili protestant, s koje strane se gleda, ali i da su obje terorističke frakcije bile prepune informatora infilitriranih iz britanske vojske i policije.

Upravo zbog toga i ova ubojstva ni do danas nisu do kraja rasvjetljena i nitko za njih nije odgovarao, a obitelji dobili kakvu - takvu zadovoljštinu. Umjesto obećanja koje je na sprovodu ubijenih dao britanski povjerenik za Sjevernu Irsku da će "prevrnuti svaki kamen" kako bi se pronašli odgovorni i da će ih stići zaslužena zatvorska kazna, vidimo da nije napravljeno gotovo ništa. Tek zahvaljujući obitelji ubijenih nastavilo se s istragom, koju je potom preuzeo sam Gibney te nas na kraju očekuju zaista šokantna saznanja. "No Stone Unturned" savršeni je prikaz istraživačkog novinarstva s kojim se Gibney potvrdio da je i dalje u uskom krugu najboljih američkih dokumentarista, a po meni je on puno zanimljiviji i intrigantniji filmaš od razvikanijeg Michaela Moorea, koji već neko vrijeme kao da živi na staroj slavi. A Gibney sjajne filmove sipa k'o iz rukava. Genijalac.

 

Primjedbe