THE WORKSHOP (2017,FRA) - 7/10

 

La Ciotat je gradić u okolici Marseillea. Mjesto je to koje propada i stagnira već desetljećima, još otkako je prije četvrt desetljeća ondje zatvoreno jedno od najvećih francuskih brodogradilišta u kojem je radilo na desetke tisuća ljudi. I demografska slika odonda se u La Ciotatu podosta promijenilo te uz bijele starosjedioce, ondje sada imamo i velik broj imigranata iz svih krajeva svijeta, posebno iz nekadašnjih francuskih kolonija u Africi i Aziji. Tijekom ljeta u ovom mjestu tako je za mlade organizirana i radionica kreativnog pisanja koju vodi poznata književnica Olivia (Marina Fois), a baš kako je rasno raznolika današnja Francuska, tako je raznolika i skupina koja polazi tu radionicu. Ima tu klinaca porijeklom sa sjevera Afrike, iz Azije, iz saharske Afrike, ali i bijelih klinaca. Nitko od njih ne poznaje se od ranije, no usprkos razlikama i drukčijim pogledima na svijet, oni sada moraju surađivati.

Jasno da vrlo brzo dolazi do trzavica i neslaganja, a u njima prednjači mladić po imenu Antoine (Matthieu Lucci), nezadovoljni, zbunjeni i bijesni mladić, koji kao da namjerno da provocira ne samo svoje kolege, već i voditeljicu radionice. Zadaća svih polaznika radionice je smisliti priču za roman čija je radnja smještena u njihov gradić. Svatko od njih ima neku svoju ideju, no Antoine svojim rasističkim podbadanjima i provokacijama počinje odlaziti predaleko, tim više jer ubrzo saznajemo da je on pod utjecajem nekog lokalnog neonacističkog redikula, koji političke poene skuplja na račun ksenofobije i nezadovoljstva starosjedioca sve većem priljevu migranata. No, unatoč tome što joj Antoine djeluje potpuno odbojno i što u svojim fikcionalnim pričama kao da uživa u ubijanju likova, većinom afričkih i azijskih migranata, Olivia shvati da bi joj on mogao biti ključan za izgradnju glavnog lika za njen sljedeći roman s kojim je završila u ćorsokaku.

Premijeru je ovaj film koji nastupa pomalo moralizatorski imao na kritičarskoj večeri na festivalu u Cannesu 2017. godine, a njegov autor Laurent Cantet i ranije se bavio socijalnim i političkim temama. Tako je njegov do sada najpoznatiji film "Razred" iz 2008. godine bio nominiran za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja. I u tom filmu bavio se rasnim, socijalnim i ostalim problemima modernog francuskog društva, tako da "The Workshop" djeluje kao svojevrsna varijacija na temu. No, u svakom slučaju riječ je o vrlo zanimljivoj varijaciji i oni koji vole filmove o aktualnim temama s "L'atelier" kako se ovaj film naziva u originalu, ne bi smjeli promašiti. I ovdje otvara Cantet brojna zanimljiva i aktualna pitanja, pitanja s kojima se stanovnici zapadne Europe sve više susreću posljednjih godina. Pitanja su to o odnosima "stare" i "nove" Europe, odnosno pitanja što napraviti u uvjetima kad se okruženje u kojem živiš u potpunosti mijenja. Kako odgovoriti na izazove današnjeg globaliziranog svijeta i kako se prilagoditi duhu vremena te na koji način napraviti da svi mi bijeli pa i oni crni ili smeđi koji će se neminovno tu doseliti zajedno živimo ako ne već bez međusobne mržnje i predrasuda, onda barem u normalnim odnosima. Jer, htjeli mi to ili ne, današnji svijet mijenja se brzinom kao nikada prije i Europa je zapljusnuta valom ljudi iz cijelog svijeta koji ondje traže bolji život i morat ćemo naučiti kako živjeti jedni uz druge. 



Primjedbe