A VISZKIS / THE WHISKEY BANDIT (2017,MAĐ) - 8/10


Iznenađujuće dobar biografski akcijski krimić stiže nam iz Mađarske, a u njemu upoznajemo možda i najpoznatijeg razbojnika među našim sjevernim susjedima modernog doba. Attila Ambrus, kojem su mediji najdenuli nadimak "The Whiskey Robber" pošto su mjesta zločina poslije njega uvijek opasno zaudarala po alkoholu, tijekom 90-h godina prošlog stoljeća odradio je tridesetak pljački, a u narodu je postao svojevrsna verzija Robina Hooda. Iako, daleko od toga da je ukradene forinte on dijelio sirotinji, već je živio luksuzno, putovao svijetom, vozikao se u skupim autima i sve što već rade kriminalci poput njega. S ovako zanimljivom pričom o tipu koji je usprkos svojim kriminalnim aktivnostima bio ultrazvijezda i ne samo da je bezbroj Mađara u to vrijeme nosilo majice s njegovim likom, već su mu se pjevale pjesme i osmišljavale kazališne predstave o njemu, jednostavno se nije moglo pogriješiti i sfušati. A pogotovo se to nije moglo dogoditi mađarskom filmašu s američkim iskustvom Nimrodu Antalu (Motel, Armored, Predators, nekoliko spotova Metallice).

Antal je zapravo Amerikanac mađarskog porijekla, koji se rodio u Los Angelesu, no režiju je odlučio studirati u Budimpešti. Nakon nekoliko kratkih i iznimno uspješnog debitantskog filma "Kontroll" s kojim je uz sve najvažnije mađarske nagrade osvojio i nominaciju za europskog redatelja godine, a u Cannesu nagradu za debitanta godine, vratio se u Ameriku. No, da bi snimio ovaj film o legendarnom mađarskom razbojniku opet se vratio u domovinu svojih roditelja iako je priča o "A Viszkisu" neko vrijeme kružila i Hollywoodom pa je čak neko vrijeme i Johnny Depp figurirao kao kandidat za glavnu ulogu. No, sva je sreća pa se to nije dogodilo pa je uloga Ambrusa pripala relativno anonimnom mladom mađarskom glumcu Benceu Szalayju, a on se pokazao kao daleko bolji izbor nego što bi to u nekoj američkoj verziji bio u posljednje vrijeme totalno izgubljeni Depp.

Priču o ovom banditu Antal je predstavio u modernom, gotovo pa hollywoodskom stilu, i pratimo njegov život od početaka pa do trenutka kad je konačno uhvaćen. Vidimo kako je odrastao u siromaštvu u Rumunjskoj za vrijeme Čaušeskua te kako je završio u sirotištu, a potom i u rumunjskoj vojsci iz koje je pobjegao pa potkraj 80-ih emigrirao u Mađarsku. Nije čovjek imao ni papire, ni državljanstvo, no srećom po njega korupcija je jako dobro poznata stvar u svim tranzicijsim zemljama pa si je kupio državljanstvo. Uspio se i zaposliti kao domar u sportskoj dvorani, čak je postao i golman profesionalnog hokejaškog tima, a na prvu pljačku odlučio se, barem to tako vidimo u filmu, iz čistog očaja i besparice. No, kad je jednom krenulo, čovjek se navikao na fine pare i luksuz, a nakon malih poslovnica pošte vrlo brzo se prebacio na banke iz kojih je krao milijune forinti. Djeluje "A Viszkis" stvarno jako uzbudljivo i napeto, odlično je i napisan i režiran i riječ je o jednom od najboljih europskih akcijskih filmova u posljednjih nekoliko godina. Zato i ne čudi što je ovo bio jedan od najvećih kino hitova u susjednoj nam državi ne samo lani, već i u posljednjih nekoliko godina.

Primjedbe