ADRIFT (2018,SAD) - 6,5/10



Evo nama u kratkom roku i drugog filma o zgodama i nezgodama jedriličara snimljenog prema istinitim događajima, a nakon osrednjeg "Mercy" s Colinom Firthom u glavnoj ulozi, tu je i "Adrift" s mlađahnom Shailene Woodley (onaj serijal za djecu, Big Little Lies, Krive su zvijezde), koja je preuzela i ulogu producenta. Ovaj je film baziran na istinitoj priči iz 1983. godine, kad je dvoje relativno iskusnih jedriličara krenulo na put od Tahitija prema Kaliforniji. No, negdje putem uhvatio ih je uragan, uništio jedrilicu, a njih ostavio da se bakću na otvorenom moru, tisućama kilometara od najbliže obale. Naravno da im je otkazao i komunikacijski sustav, izgledi da će na nekoga naletjeti su minimalni, a ukoliko žele preživjeti morat će se snaći kako znaju i umiju tjednima. Režije se ovdje prihvatio Islanđanin Baltasar Kormakur, koji je i ranije imao iskustva sa snimanjem filmova o pomorskim nesrećama.

Kormakur se zapravo i proslavio jednim takvim filmom, "The Deep" iz 2012. godine u kojem je također ekranizirao istinitu priču o nesreći ribarskog broda u morima oko Islanda i u kojem se pokazalo da je ponekad zaista dobro imati masne zalihe oko trbuha i na ostalim strateškim mjestima. Naime, tu je nesreću preživio samo jedan bucmasti ribič, koji je čak šest sati plivao ledenim sjevernim morima kako bi se spasio. Da ima iskustva i da je vješt u snimanju scena u i pod morem Kormakur je potvrdio i ovaj puta jer su scene havarije doista spektakularne. Snimanje filma trajalo je pet tjedana, a svakog dana ekipa je morala čak 12 sati biti na oceanu bez kopna na vidiku, pošto se i većina radnje odvija na oceanu, a Kormakur nije imao milosti prema onima koji su imali probleme s morskom bolešću. No, to se isplatilo jer te scene za koje je između ostalih zaslužan i legendarni direktor fotografije Robert Richardson, uz uvjerljivu glavnu protagonisticu, i najveći su plus ovom filmu, kod kojeg se najveći nedostatak pokazalo ono što i obično muči slične filmove.

A to je onaj osjećaj kod gledatelja da je nešto slično vidio već na desetke puta. Unatoč zanimljivoj i istinitoj priči, unatoč majstorskom režiseru i ponajboljem snimatelju na svijetu, unatoč dobroj glumačkoj ekipi, unatoč sasvim korektnom scenariju, unatoč nekim zanimljivim i scenarističkim i režijskim rješenjima koji ovom filmu donose dašak svježine, ipak je riječ o filmu čije smo doplgengere mogli vidjeti bezbroj puta. I baš zbog toga ovaj križanac romantične drame i pustolovne borbe za preživljavanje teško da se mogao nadati nečem boljem. Iako, uvjeren sam da će onima koji i inače vole slične priče snimljene po istnitim događajima "Adrift" biti sasvim zadovoljavajuće iskustvo. Prošao je ovaj film i sasvim zadovoljavajuće na kino blagajnama te je na uloženih 35 zaradio 52 milijuna dolara u svjetskim kinima. 

Primjedbe