ARIZONA (2018,SAD) – 6,5/10



Luke Del Tredici i Jonathan Watson, scenarist i redatelj ovog filma kojeg bi se možda najbolje opisalo kao kombinaciju crne komedije i trilera, smjestili su radnju u mondeno naselje za bogate u Arizoni i to u razdoblje vrhunca krize 2009. godine. Vjerujem da ne treba trošiti puno vremena i prostora na posljednju globalnu krizu koja je tada umalo srušila svjetska tržišta i uslijed koje su brojni ne samo Amerikanci ostali bez krova nad glavom. No, budimo pošteni pa dodajmo da su si za to neki od njih djelomično i sami krivi, ako zbog ničeg drugog jer su bili naivni. I pohlepni. Vjerovali su svi kako će cijene nekretnina nastaviti ići u nebo, hipoteke na nekretnine dizale su se jedne za drugom, novci za refinanciranje dijelili su se šakom i kapom pa i onima koji ni u ludili nisu bili u stanju servisirati ih, male banke prodavale su velikima te kredite, velike su potom sve to prodavale još većima, pa bi te još veće banke prodavale te balone investicijskim bankama, pa bi Standard and Poor, Moody's, Fitch i ostale kreditne agencije tim balonima davali rejtinge AAA+. I buuuuum! 

Malo pojednostavljujem situaciju, ali praktički preko noći sve te nekretnine izgubile su drastično na vrijednosti, ljudi više nisu mogli vraćati kredit i otplaćivati kredite, banke bi im plijenile kuće i stanove, koje potom nikom ne bi mogle prodati jer je ponuda bila daleko veća od potražnje i dogodio se potpuni krah. Potpuni krah doživio je i Sonny, kojeg je utjelovio poznati američki komičar Danny McBride, a ova uloga potpuno poludjelog i očajnog tipa kao da je pisana upravo za njega. Zapravo, vrlo vjerojatno i jest pošto je s Watsonom surađivao bezbroj puta i on je bio asistent redatelja u serijama kao što su «Prolazna slava» ili «Vice Principals» u kojima je McBride bio glavni junak. I ranije je McBride obično glumio više antijunake, nego klasične junake, a ovdje je njegov lik prosječan čovjek koji potpuno poludi uslijed krize i činjenice da će uskoro izgubiti krov nad glavom. Tako se on odluči obračunati s vlasnikom agencije za nekretnine (Seth Rogen), koji mu je i uvaljao luksuznu vilu s deset soba i bazenom, a koju Sonny (usput rečeno tip je izumitelj čije izume još nitko nije prepoznao) nikako nije mogao plaćati. Kad je vidjela da je vrag odnio šalu napustila ga je i žena sa sinovima, a Sonny je očigledno potpuno otišao na živce. Tako u žaru svađe on slučajno ubije tipa koji mu je uvalio vilu, a to ubojstvo primijeti agentica za prodaju nekretnina i samohrana majka Cassie Fowler (Rosemarie DeWitt). Naravno da se ona nađe sljedeća na putu Sonnyjevog dana ludila, pošto ovaj rezonira kad je već ubio jednu osobu, onda je potpuno svejedno hoće li ubiti još jednu. Ili deset.

Imao je ovaj film premijeru na Sundance film festivalu, a pokazala se ova satirična crna komedija / triler kao sasvim zabavan i relativno duhovit film. Sonny je zapravo prava karikatura modernog Amerikanca, koji živi debelo iznad svojih mogućnosti i koji je uvjeren da je to sasvim normalno i da će trajati vječno. Kad shvati da je živio u fantaziji i da je preko noći izgubio sve, za što si je dobrim dijelom i sam kriv, on potpuno izgubi vezu sa stvarnošću i pretvori se u manijakalnog ubojicu. Ne treba ovaj film previše ozbiljno shvaćati, kao uostalom i ostali sadržaj u kojem se pojavljuje McBride, a u svakom slučaju ova je uloga savršena za njega. Simpatičan, zabavan i na trenutke duhovit film. 

Primjedbe