BEAUTY AND THE DOGS (2017,TUN) - 8/10



Prilično šokantan film temeljen prema istinitim događajima stiže nam iz Tunisa. Mislim da je "Aala Kaf Ifrit" kako se naziva ovaj film koji je premijeru imao na kritičarskoj večeri festivala u Cannesu 2017. godine i prvi film na koji sam naletio, a da stiže iz ove zemlje sa sjevera Afrike. Prvo pa muško, reklo bi se pošto je riječ o zbilja dobrom i zanimljivim filmu u kojem u središtu pažnje nije muško, već žensko. Ili bolje rečeno studentica po imenu Miriam. Djevojka sa sela koja je u glavni grad Tunisa stigla na studij organizirala je u hotelu studentski party. Već u uvodnoj sceni upoznajemo je kao modernu mladu osobu koja se gotovo ni po čemu ne razlikuje od vršnjakinja sa zapada. Ona i prijateljica uređuju se u toaletu sale u kojoj se odvija zabava, a Miriam ubrzo odlazi s fešte u društvu misterioznog muškarca kojeg je upravo upoznala. Ništa čudno, ni prva ni zadnja koja je u ugodnom društvo toplu ljetnu noć odlučila provesti na plažici, ali već u sljedećoj sceni, vidimo da je noć bila sve samo ne ugodna.

Noć koja je počela tako lijepo za Mariam se počinje pretvarati u noć iz najgoreg košmara jer su je napala i silovala dva policajca, a kad ona odluči prijaviti što joj se dogodila, ova nesretna studentica nailazi samo na daljnja poniženja i užase. Kako je riječ o teokratskoj zemlji, svi je prvo pitaju što je uopće imala raditi vani s tipom koji joj nije nuž, a potom je pitaju zašto je tako izazovno odjevena. Jasno, čim se tako odjenula tražila je da je netko siluje jer časne i pobožne djevojke tako ne izgledaju, logično je razmišljanje klasičnog balkanskog, a vidimo i tuniškog krkana. Cijelu noć Mariam će tako provesti pokušavajući istjerati pravdu, boreći se za svoja prava i pokušavajući obraniti svoju čast, no polako, ali sigurno i ona shvaća da je upala u pravu kafkijansku situaciju iz koje nema izlaza. Nikog ni u bolnici, a posebno u policiji previše ne zanima ono što joj se dogodilo, već je svima u interesu da se slučaj po svaku cijenu zataška. Jer policija je ipak čuvar poretka i osigurač stabilnosti u državi i ni slučajno se ne smije dogoditi da se dogodi nešto što bi joj moglo naškoditi. Zato će svi pokušati učiniti sve da se situacija zataška i da se Mariam ne samo ušutka, već i optuži i strpa u zatvor.

"Ljepotica i pseta" prilično je šokantan i potresan film o jednom nesređenom društvu u kojem su žene očito i dalje zadnja rupa na svirali, no degutantno ponašanje s kojim se ova djevojka susreće od strane svih je zaprepašćujuće. Djeluje to dosta realistično, iako mi je gluma nekako najslabija karika u ovom filmu, koji na trenutke možda djeluje i mrvicu pretjerano, no nekako imam osjećaj da je to i bila intencija tuniške filmašice po imenu Kaouther Ben Hania, koja je i sama napisala scenarij. Kako na internetu baš i nisam uspio previše podataka o ovom filmu, po kratkom napisu na samom kraju zaključio sam da je film snimljen prema stvarnim događajima s kojima se jedna mlada Tunižanka susrela. I dok je gluma možda i najslabiji dio, scenarij pa i režija stvarno su iznimno kvalitetno odrađeni. Podijeljen je ovaj film u devet činova, od kojih se svaki sastoji od jedne neprekinute scene. I djeluje to stvarno efektno, uznemirujuće i šokantno i vjerujem da je ovaj film bio jako dobar izbor za upoznavanje s tuniškom kinematografijom (iako nije "čisti" tuniški film, već je snimljen u tuniško, francusko, švedsko, norveško, libanonsko, katarsko, švicarskoj produkciji na arapskom jeziku). 

Primjedbe