BLOOD SIMPLE. (1984,SAD) - 8,5/10



Obično se kaže da je svaki početak težak, no za danas možda i najpoznatiju filmsku braću, Joela i Ethana Coean taj je početak i proboj u svijetu filma zaista i bio izuzetno težak. Nakon odrastanja u predgrađu Minneapolisa i završetka fakulteta, oba su se brata odlučili okušati u filmskim vodama i odlučili su da bi im prvijenac mogao biti krvavi triler po imenu "Jednostavno krvavo". No, kako ni jedan ni drugi nisu imali gotovo nikakvog iskustva, a ni zaleđa u svijetu filma, trebalo im je nekoliko godina da uspiju kompletirati svoj debitantski film. Kako bi osigurali financiranje snimili su kratki trailer u kojem vidimo čovjeka kako u rukama vuče lopatu pokraj auta zaustavljenog nasred ceste i ide prema drugom čovjeku kojeg planira ubiti. Potom su trailer skupa s projektorom ubacili u svoj automobili i zaputili se na put. Doslovno su Coeni išli od vrata do vrata, od kuće do kuće, ureda do ureda i ljudima prikazivali trailer kako bi nekog privoljeli da investira novacu njihov film. Upornost im se isplatila i uspjeli su skupiti 1,5 milijun dolara za što im je trebalo čak godinu dana, a osim što su sami napisali, režirali i montirali film, Coeni su ga sami i producirali.

I nakon što su snimili film u jesen 1982. godine, postprodukcija se rastegnula još godinu dana i "Blood Simple." svjetlo dana konačno je ugledao je tek krajem 1984. godine. I odmah čim se pojavio, braća Coen pretvorili su se u instantne zvijezde i nove nade američkog filma, a taj su status u sljedećih tridesetak godina više puta opravdali. Ova mračna, nasilna i krvava neo-noirovska priča koju su smjestili u ruralni Texas, odmah je oduševila i američku publiku i kritiku. U središtu priče je vlasnik kafića Julian Marty (Dan Hedaya), kojeg puno mlađa supruga Abby (buduća Joelova supruga Frances McDormand, kojoj je nastup u "Blood Simple." bio i glumački debi) vara s konobarom u muževom kafiću Rayom (John Getz), zbog čega očajni Marty odluči angažirati privatnog detektiva da ubije njegovu ženu i njenog ljubavnika.

Naravno da se kompletna situacija razvije potpuno dručije od onog što je Marty zamislio, a upravo briljatna razrada u globalu gledajući krajnje jednostavne priče, prepuna preokreta i iznenađenja, crni humor koji će obilježiti sve filmove braće Coen, kao i očita pozivanja na neke poznate klasike i žanrove (od film-noira do horora) ono je što je izdignulo "Jednostavno krvavo" u moru sličnih filmova koji su se snimali u to vrijeme. Veliki vjetar u leđa zasigurno su im bile i nagrade za najbolji američki nezavisni film godine (koju su podijelili sa Scorseseovim "After Hours"), ali i glavna nagrada Sundance film festivala, koji je tada bio tek u začecima. Coeni su potom svoj debitantski film prikazali na brojnim uglednim festivalima kao što su Toronto, New York i Cannes, a svuda je film popraćen s ovacijama i oduševljenjem publike koja je prepoznala neku svježinu u ovom filmu. I stilski je "Blood Simple." bio jako dobar pokazatelj što se u budućnosti može očekivati od ove braće koja poslije nisu imala problema s financiranjem svojih filmova, no svejedno su uspjeli sačuvati svoj nezavisni štih i unikatni stil. 

Primjedbe