BODYGUARD (2018,GBR) – 9/10



Iako su javne televizije već odavno izgubile borbu s privatnim televizijom, sada i s globalnim mrežama poput Netflixa, no ako se neka javna televizija može pohvaliti da i dalje barem donekle prati korak s privatnom konkurencijom to je definitivno britanski BBC. A serija koja je upravo završila na BBC-ju ne samo da ruši sve rekorde u Britaniji tako da ju je Netflix odlučio otkupiti već nakon tri od šest emitiranih epizoda i da se o njoj već tjednima naširoko piše u svim najbitnijim tamošnjim medijama poput «Guardiana», «Bodyguard» je i najgledanija BBC-jeva serija u posljednjih deset godina, čiju je zadnju epizodu uživo gledalo čak deset milijuna ljudi. I moram priznati da se sva ta halabuka oko «Tjelohranitelja» podignula s razlogom jer ova je trilerska serija doista izvanredna. Kreator ove serije Jed Mercurio priču je smjestio u sam vrh britanske visoke politike, a glavni junak je policijski narednik i bivši specijalac s iskustvom iz Iraka i s ozbiljnim PTSP-om David Budd (Richard Madden, prepoznat će ga vjerojatno oni koji su pratili «Igru prijestolja», on je bio onaj Stark koji je ubijen na vlastitoj svadbi).

David je sada dobio zadatak da bude šef  osiguranja kontroverzne i konzervativne ministrice unutarnjih poslova Julie Montague (Keeley Hawes, sjećamo je se iz urnebesne komedije «Smrt na sprovodu»), koja planira progurati novi zakon o terorizmu koji bi bitno umanjio građanske slobode i omogućio tajnim službama da lakše nadziru komunikaciju među ljudima. Iako ova ministrica predstavlja sve ono što Budd najviše prezire kad je politika u pitanju, on će se sada naći u situaciji da svojim životom mora garantirati za njezinu sigurnost iako i sam i za nju, ali i za sve oko sebe predstavlja priličnu opasnost, tim više jer odmah u prvoj epizodi spriječi teroristički napad u Londonu pa je sada i njegova obitelj na meti terorista. Neću previše otkrivati o samoj radnji, no dodat ću da će vrlo brzo na površinu izbiti ne samo ozbiljne trzavice između policije i tajnih službi koje će u opasnost dovesti cijeli sigurnosni sustav, kao i da je «Bodyguard» serija prepuna iznenađenja i preokreta.

Ono što mi se posebno sviđa kod ove serije je što nema nepotrebnog rastezanja i razvlačenja i što su autori sve što su htjeli reći komprimirali u šest prilično intenzivnih i napetih epizoda od šezdesetak minuta s petnaestak minuta dužim finalom. Od samog početka pa do kraja intenzitet ovdje nimalo ne opada, no što je najbolje od svega, «Bodyguard» je i iznimno odmjeren sadržaj koji imponira i scenaristički i režijski, a velike zasluge da sve to tako dobro funkcionira pripadaju i glavnim junacima. Za razliku od nekih serija ili filmova u kojima sve vrlo brzo da naslutiti kako bi se sve moglo zaplesti i rasplesti, ovdje je to nemoguće i pomisliti. Jedno od najugodnijih serijskih iznenađenja sezone, definitivno, a one koje je planiraju gledati upozorio bih da se koliko god mogu klone spoilera jer je "Bodyguard" serija koja ostavlja najbolji dojam kad o njoj najmanje znaš.

Primjedbe