CAINI / DOGS (2016,RUM) - 7/10





Roman (Dragos Bucur) je mladić iz Bukurešta koji dolazi u zabačeno selo u rumunjskoj provinciji kako bi prodao zemlju koju je naslijedio od nedavno umrlog djeda. Čim stigne u tu pustoš, Roman shvaća da ovo selo baš i nije obično i da se ondje događaju neke čudne i nezakonite stvari, a cijela situacija kulminira kad shvati da je njegov pokojni djedica bio šef kriminalne organizacije. A članovi te bande baš i nisu oduševljeni Romanovom idejom o prodaji zemlje jer su svjesni da bi im s novim vlasnicima i dolaskom novih ljudi posao bio bitno otežan. Vrlo brzo Roman će se tako morati suočiti s ovom bagrom koju predvodi Samir (Vlad Ivanov). Istovremeno, ostarjeli policaja koji je zadužen za to područje i koji polako, ali sigurno umire od raka pluća Hogas (Gheorghe Visu) u močvari pronalazi odsječenu ljudsku nogu i svjestan je da ovo ubojstvo mora voditi do već spomenute kriminalne bagre.

"Caini" ili "Psi" kako bismo preveli ovaj film debitantski je uradak mladog Rumunja Bogdana Mirice, koji je ujedno sam i napisao scenarij, a čovjek je zanat pekao pišući i režirajući odličnu seriju "Umbre". I odmah sa svojim prvijencem Mirica je debitirao na slavnom festivalu u Cannesu. Doduše, ne u glavom, već u popratnom programu, gdje je i dobio nagradu kritike, koja je njegov film proglasila obećavajućim debijem u kojem je vješto kombinirao krimić i western, a usput dajući zanimljiv uvid u probleme suvremene Rumunjske. A upravo su ti problemi suvremenog rumunjskog društva zapravo i oduvijek bili najveća inspiracija i najveća muza tamošnjim filmašima. I baš kad sam pomislio da su nekako iscrpili ideje, naletio sam u zadnje vrijeme na nekoliko iznimno zanimljivih novih rumunjskih filmova, koji su me potpuno razuvjerili u mojim crnim slutnjama. Osim što je za debitanta godine bio nominiran u Cannesu, Mirica je bio kandidat i za europskog debitanta godine, a njegov je film osvojio čak šest nagrada u izboru za rumunjski film godine. Među njima opet onu za najboljeg debitanta, a nagrade su odnijeli i glumci Visu i Ivanov, kao i snimatelj Adrei Butica. Prikazan je "Caini" i na Sarajevo film festivalu, gdje je također osvojio dvije nagrade, a stilski i vizualno pa čak i tematski ovaj film čak pomalo podsjeća na rane filmove braće Coen.

No, najproblematičniji dio kod ovog filma mi je što je Mirica previše vremena potrošio zapravo na pripremi priče, a kad krene krešendo, sve to nekako prebrzo i završi. Sama završnica je daleko najbolji dio filma i doista u koenovskom stilu ovdje se rješavaju situacije, a ima tu i jedna scena u kojoj je čekić upotrijebljen na način na koji se inače baš i ne bismio koristiti, nakon koje je jedan dio publike u Cannesu odlučio napustiti projekciju (iako smo se gorih scena mogli nagledati na stotine puta). "Psi" su se pokazali kao prilično mračna i realistična, čak i hiperrealistična krimi drama čija je radnja smještena na fantastičnu lokaciju i film vizualno izgleda besprijekorno. Još samo da je Mirica uspio malo poraditi na intenzitetu i tempu pa da nisam dobio dojam da se sve važno i najzanimljivije odigralo u tako kratkom roku, ocjena bi sigurno bila i veća. No, Mirica je definitivno pokazao da se na njega mora računati i da ima što za reći.


Primjedbe