HEARTS BEAT LOUD (2018,SAD) – 8/10



Pokazao se ovaj film kao još jedno i više nego ugodno iznenađenje američke nezavisne produkcije, a «Hearts Beat Loud» praktički me kupio već s prvom scenom u kojoj upoznajemo Franka Fishera (jedna od boljih uloga u karijeri američkog komičara Nicka Offermana, kojeg se vjerojatno dobro sjećaju oni koji su pratili seriju «Parks and Recreation). On je vlasnik trgovine s pločama u New Yorku i glazbeni zanesenjak, koji nikada nije prebolio svoju suprugu, poginulu u nesreći, s kojom je u mladosti imao bend. Frank je i multiinstrumentalist, koji svira sve moguće instrumente i unatoč tome što je već duboko u četrdesetima on nikada nije odustao od ideje da ima svoj bend koji svira autorsku glazbu s kojim će postići slavu. Ne samo ljubav prema muzici, već i glazbeni talent Frank je prenio i na svoju kćer Sam, 18-godišnjakinju koja se upravo sprema krenuti na studij medicine u Los Angeles, a ljeto prije no što zakorači u samostalni život bliži se kraju. Osim trgovine ploča koja, jasno, posluje dosta slabo i pred zatvaranjem je, Frank u svom stanu ima i pravi mali glazbeni studio i jednog dana on i Sam počnu «jammati» i zajednički snime pjesmu. Bez kćerinog odobrenja Frank pjesmu uploada na «Spotify», a njihova pjesma, vrlo brzo postaje pravi hit. Frank se ubrzo zagrije za ideju osnivanja benda s kćeri i fantazijom da kad već nije uspio s pokojnom suprugom da će s kćeri poharati top liste, no Sam ima neke drukčije ideje.

Ubrzo shvaćamo da je kćer ovdje puno zrelija od oca, koji zapravo i nikada nije odrastao i živi u nekakvom svijetu snova i mašta da još uvijek stigne ostvariti glazbenu karijeru te se ponaša kao tinejdžer, a 18-godišnja kćer mora ga spuštati na zemlju. Zanimljivo je i da sve pjesme u filmu sviraju i pjevaju sami glumci, koji su sve te pjesme i izveli na setu za vrijeme snimanja filma, a "Hearts Beat Loud" jedan je od onih pravih «feel good» filmova, filmova uz koje čovjeku nekako dođe toplo oko srca. Najviše tome zasigurno pridonosi i fantastična kemija između Franka i Sam (mlada glumica Kiersey Clemons) i riječ je o jednom od onih slatkih, ugodnih, gorkoslatkih filmova koje je gotovo nemoguće ne voljeti. Možda u ovom slučaju i nisam previše objektivan (objektivnost mi zapravo i nikada nije bila jača strana) jer i inače volim ovakve glazbene humorne drame o ljudima koji sviraju i stvaraju muziku, unatoč tome što si indie pop rock pjesme koje je snimio ovaj dvojac zasigurno nikada ne bih pustio na Youtubeu, a ovo je jedan od boljih primjer takvih filmova. No, kroz film o glazbi ovdje je ispričana i emotivna priča o ocu i kćeri. Dok je Frank onaj klasični zanesenjak i vječiti gubitnik, koji strahuje da će nakon žene i dućana s pločama koji je pred gašenjem izgubiti i kćer, koja seli na drugi kraj Amerike pa je kroz zajednički bend pokušava zadržati bliže sebi, Sam je djevojka koja naizgled čvrsto zna što želi, no i njeni će se prioriteti početi mijenjati kad joj jedna djevojka uđe u život.

Mora se priznati da je američki filmaš po imenu Brett Haley, koji je skupa sa stalnim suradnikom Marcom Baschom snimio izuzetno dopadljiv film. Film koji ne podilazi publici, a opet je jedan od onih filmova koji će rijetko tko ne voljeti i film kojim je oduševio publiku na Sundance film festivalu, gdje je premijerno prikazan, kao uostalom i gotovo svi američki nezavisni filmovi. I s prethodnim filmom «Hero», pričom o ostarjelom glumcem kojeg je fantastično utjelovio Sam Eliott, Haley se pokazao kao jako zanimljiv autor s osjećajem za naizgled male i intimne priče, a opet nekako velike i univerzalne u kojima se mnogi bez problema mogu prepoznati. S «Hears Beat Loud» Haley je to definitivno potvrdio, a mene je uspio potpuno pogoditi u žicu, čisto da se ne kaže da i ja ponekad ne legnem na ovakve pomalo sladunjave filmove. Da ne zaboravim, vrijedi ovdje spomenuti i jako dobre epizode pomalo zaboravljenog Teda Densona kao napušenog vlasnika bara u koji Frank svraća, Blythe Danner kao dementne Frankove majke koja voli krasti u dućanima i Toni Collette kao žene koja Franku iznajmljuje prostor u kojem se nalaz njegova trgovina ploča, a djeluje da bi između njih moglo postojati i nešto više.

Primjedbe