KARPPI / DEADWIND (2018,FIN) - 6,5/10




Posljednjih godina pojavio se cijeli niz istražiteljskih krimi serija koje stižu iz Skandinavije i taj je podžanr, napisan obično iz policijskog kuta gledanja, dobio i svoj naziv - nordijski noir. Najpoznatiji izdanci takvog sadržaja bile su danske serije "The Killing" ili "The Bridge", islandski "Trapped", a najnoviji primjer takve podvrste krimi serije je i finski "Karppi" ili "Deadwind" u engleskom prijevodu. Ubrzo nakon emitiranja na finskoj televiziji, prava na ovu seriju otkupio je Netflix, a već je naručeno i snimanje druge sezone serije u kojoj je u središtu pažnje 30-godišnja policijska istražiteljica Sofia Karppi (Pihla Viitala). Ova inspektorica nedavno joj je doživjela tragediju jer joj je u prometnoj nesreći poginuo suprug, nakon čega se Sofia sa sinom i muževom kćeri iz ranijeg braka iz Hamburga vratila u Helsinski. Brzim vraćanjem na posao Sofia pokušava što manje misliti na tragediju koja joj se dogodila, no ubrzo pronalazi tijelo mlade žene.

Tijelo Anne Bergdahl pronađeno je na mjestu gdje poznata tvrtka planira graditi prvo samoodrživo nasilje u kojem bi se vjetroelektranama trebala proizvoditi energija za cijeli kompleks. Sumnja za ubojstvo ubrzo je pala na inovatora i suvlasnika tvrtke Tempo Alexa Hoikkalu (Tommi Korpela), koji je, gle čuda, bio i ljubavnik ubijene žene, no jasno da on nije jedini sumnjivac. Sofia Karppi tako u tandemu s mladim istražiteljem Sakarijem Nurmijem (Lauri Tilkanen) kreće u istragu koja će se pokazati sve samo ne jednostavnom i predvidivom. Iako mi je nakon prve dvije epizode izgledalo da bi rješenje moglo biti dosta jednostavno i predvidivo, pokazalo se sve to prepuno preokreta i iznenađenja, no imam dojam da se u tom silnom kompliciranju malo i pogubilo. Serija tako na trenutke djeluje pomalo naivno, djeluje sve to dosta hladno, dijalozi su nekako isprazni i ne zaslužuje da je se uspoređuje s puno poznatijim i daleko upečatljivijim "Mostom".

Najviše su me zasmetale neke evidentne rupe u scenariju jer iako svaki gledatelj jasno vidi neke tragove za kojima bi i istražitelji trebali krenuti, ovi policajci ih odbace i krenu u nekom drugom smjeru da bi im se potom vratili. Ni likovi nisu posebno izgrađeni, kao što je u većini slučaj s modernim serijama i nekako mi se teško bilo povezati s njima. Nisu se uspjele izbjeći ni brojne klišeizirane situacije, a samo rješenje na kraju ove komplicirane istrage u kojoj se činilo da bi ubojica moglo biti barem deset ljudi, pokazalo se čak pomalo i bedasto. Iako bi sad netko mogao pomisliti da je ovo dosta slabo i tanko, "Karppi" ima i nekih dobrih strana. Prije svega tu je taj mračni ugođaj, snježni krajolici Finske, hladnoća, a vidimo da ni napredno i razvijeno skandinavsko društvo očito nije imuno na kriminal i korupciju i da nisu jedini kriminalci tamo dođoši poput Balkanaca, crnaca ili arapa. Dosta je serija uzbudljiva i napeta, no nedostaje mi dosta toga ovdje da bi ocjena mogla biti veća. 

Primjedbe