KELEBEKLER (2018,TUR) - 7/10



Ova turska humorna drama jedan je od rijetkih filmova koji je pokupio sve nagrade gdje god je prikazan (ako je vjerovati IMDB-u), a ako vam festivali poput Ankare, Istanbula ili Bukurešta baš i ne zvuče pretjerano moćno, tu je i nagrada sa Sundance film festivala, gdje su "Leptiri" kako bismo mogli prevesti ovaj film, također osvojili nagradu. I to ne bilo kakvu, već nagradu žirija u svjetskoj igranoj sekciji, gdje je konkurencija bila iznimna, no nagradu je ipak odnio jedan od najprominentijih predstavnika mlađe generacije turskih filmaša po imenu Tolga Karačelik (1981. godište), koji je napisao scenarij za ovaj film i režirao "Leptire". I činjenica je da se ovaj film stilski dosta razlikuje od većine filmova iz Turske koje sam posljednjih godina imao priliku gledati jer je riječ o iznenađujuće duhovitoj dramediji o dva brata i sestri koji se susreću nakon dugog niza godina i zajedno putuju posljednji put vidjeti oca s kojim nisu u kontaktu tridesetak godina.

Najstariji brat Cemal živi u Njemačkoj i on je astronaut. No, nezadovoljni astronaut pošto već godinama sluša obećanja o putu u svemir, ali taj put nikako da se dogodi pa organizira čovjek štrajk astronauta. Njegov mlađi brat Kenan i nije toliko uspješan, već on u Turskoj nakon nezapažene glumačke karijere sinhronizira crtiće i imitira glasove životinja na dječjim zabavama, dok je Suzan odgojiteljica u dječjem vrtiću koja nikako da skupi hrabrost i ostavi muža. Kad jednog dana otac nazove Cemala, on odluči okupiti brata i sestru kako bi se zaputili u selo unutrašnjosti Turske, gdje živi njihov otac. Unatoč tome što su nakon svih ovih godina ovo troje ljudi postali potpuni stranci, zajedničko putovanje i provedeno vrijeme učinit će da se ponovno povežu i zbliže, no bit će to putovanje prepuno neočekivanih i smiješnih situacija, a potpuno lude stvari tek će se početi događati jednom kada stignu u selo najpoznatije po tome što ondje dolaze umirati leptiri.

Pokazali su se "Leptiri" na kraju kao iznimno topla i emotivna obiteljska gorkoslatka priča koja se nevjerojatnom brzinom iz smiješnih i opuštenih situacija prebacuje u ozbiljnije note i tako u krug. Karačelik ovdje iznimno dobro balansira između situacijske komedije i apsurdističkih trenutaka u kojima imamo kokoši koje eksplodiraju same od sebe, astronauta koji se samozapaljuje iz protesta jer ga ne šalju u svemir ili imama koji se otvoreno i na užas svoje pastve muči s krizom vjere i to u najčudnijim i najneprikladnijim mogućim trenucima. Tu je i mračna strana ove priče odnosno činjenica da je majka glavnih likova počinila samoubojstvo dok su oni još bili djeca, a taj strašni događaj obilježio je njihove živote i otuđio ih. Palac gore zaslužuje i troje glavnih glumaca jer Tolga Tekin, Bartu Küčükčaglayan (tko dešifrira kako se ovo prezime ispravno čita, svaka mu čast) i Tugce Altug jako su dobri kao Cemal, Kenan i Suzan.

Primjedbe