PATH OF BLOOD (2018,GBR) - 7/10



Prilično šokantan i uznemirujuć dokumentarac o djelovanjima ćelija Al-Qaide na području Saudijske Arabije u razdoblju od 2003. do 2009. godine donosi nam britanski dokumentarist Jonathan Hacker. Ovaj kompletan film sastoji se od snimki saudijskih tajnih službi prilikom akcija usmjerenih protiv terorista, kao i "found footagea" samih džihadista koji su zaplijenjeni nakon što su se Saudijci s njima obračunali. Najstrašnije od svega je što se sve to prikazuje bez ikakve cenzure i što imamo priliku vidjeti silne leševe i terorista, ali i običnih civila koje su ovi manijaci masakrirali u svojim suludim samoubilačkim i inim napadima. Meni čak djeluje da se otišlo predaleko jer za mene je potpuno drukčije vidjeti nasilje i leševe u igranim filmovima kad znaš da je sve to samo fikcija i da u svi ti ljudi, pa makar i izrezani na kockice za gulaš, živi i zdravi. No, ovo je nešto sasvim drugo jer ljude koje vidimo ovdje stvarno su mrtvi i to djeluje užasavajuće.

Izazivanje šoka i konsternacije kod gledatelja zasigurno je i bila glavna intencija autora, koji je imao težak zadatak od stotina i stotina sati materijala namontirati suvisao film od 90 minuta. U tome je čovjek i uspio i priča sastavljena isključivo od snimki do kojih je na ne znam koji način Hacker došao (možda je čovjek u skladu s prezimenom hakirao saudijski sigurnosni sistem, no prije bih rekao da ima ovdje malo i toga da se pokuša ispeglati imidž Saudijske Arabije kao vodećeg broca protiv terorizma, unatoč tome što je riječ o jednoj od najtotalitarnijih država svijeta koja se baš i ne razlikuje puno od demonizirane Sjeverne Koreje, barem ja imam takav dojam) funkcionira sasvim dobro. Imamo tu i dva naratora, a priča počinje nakon američke invazije na Afganistan, kad je Al-Qaeda krenula sa svojim aktivnostima i u Saudijskoj Arabiji. Vidimo kako je cilj tih budaletina obračunati se s režimom za muslimane valjda najsvetije države za koju smatraju da je najobičnija marioneta Amerike i Zapada.

Moram priznati da mi i nije bilo baš poznat podatak da se i u Saudijskoj Arabiji od 2003. pa sve do 2009. godine dogodio toliko velik broj terorističkih napada u kojima je ubijen stvarno velik broj ljudi. Što je najgore od svega, ovi džihadisti u svojim su suludim divljanjima poubijali najveći broj muslimana i zanemariv broj zapadnjaka, a vidimo kako im je zapravo i jako malo nedostajalo da uspiju u atentatu na saudijskog princa. Stvarno je bilo sve to dosta mučno i teško gledati, posebno ti necenzurirani prikazi ubijenih ljudi, kao i mučenja nekog američkog inženjera kojeg su zarobili. Normalnom čovjeku potpuno je neshvatljivo kako je tim zavedenim i zaluđenim mladim ljudima ispran mozak i kako su spremni jeftino odbaciti svoje živote, a daleko najbolesniji i najstrašniji dio bio je vidjeti na koji su način isplanirali napad na princa. Neću puno otkrivati za slučaj da se nađe netko dovoljno hrabar i dovoljno čeličnog želuca za gledanje ovog dokumentarca, no kazat ću samo da je jedan od njih bombu koja je potom i aktivirana mobitelom, ugurao u jedan tjelesni otvor. A nisu usta. 

Primjedbe