SOYLENT GREEN (1973,SAD) - 7,5/10



Klasični znanstveno fantastični filmovi poput "Soylent Green" uvijek su mi imali neki poseban šarm i uvijek mi je bilo zanimljivo pratiti jesu li u međuvremenu uspjeli što pogoditi. Radnja ovog postapokaliptičnog trilera smještena je u danas ne toliko daleku 2022. godinu i nadam se da u ove preostale nešto manje od četiri godine nećemo doživjeti sudbinu svijeta zamišljenog u ovom filmu. Jer masovna industrijalizacija 20. stoljeća dovela je do hiperpopulacije, zagađenja i globalnog zatopljenja izazvanog stakleničkim plinovima. U 2022. godini čak 40 milijuna ljudi živi na ulicama New Yorka, većina njih su beskućnici jer stambenog prostora nema ni blizu dovoljno, a posla je još manje. Nestašica je energije, nema dovoljno hrane i pića za sve, a meso, voće ili povrće rijetka su delicija samo za rijetke izabrane. Ljudska prehrana svedena je na nekakve čudne prerađevine koja se dijeli svima u ograničenim količinama, a monopol na proizvodnju hrane ima tvrtka po imenu Soylent. Upravo njihov novi proizvod po imenu "Soylent Green" trebao bi riješiti problem gladi jer se on reklamira kao visokonutritivni proizvod koji se radi od planktona iz oceana, koji je daleko hranjiviji od dosada dostupnih "Red" i "Yellow" prehrambenih namirnica.

U takvom postapokaliptčnom distopijskom New Yorku živi i policajac Frank Thorn (Charlton Heston), koji dijeli stan s umirovljenim policijskim analitičarem Salomonom Rothom (Edward G. Robinson). Roth je jedan od rijetkih koji se sjećaju kako je svijet izgledao prije kataklizme i čovjek je to ne samo velikog znanja, već i čovjek koji ima veliku privatnu knjižnicu, odnosno bazu podataka na temelju koje pomaže Thornu u rješavanju zločina. Posljednji u nizu zločina na kojima Thorn radi je ubojstvo člana bogate elite Williama Simonsena, za kojeg se ubrzo ispostavlja da je bio član upravnog odbora Soylenta. Iako Thornu ubojstvo bogataša djeluje i više nego sumnjivo, ubrzo on dobiva naređenje svog nadređenog da je slučaj zatvoren i da se posveti nekom drugom zadatku. Naravno da Thornu tu od početka nešto smrdi i on samoinicijativno nastavlja s istragom, što će ga dovesti do prilično šokantnih otkrića i bolnih istina o svijetu u kojem živi.

Iako je "Soylent Green" dobio brojne nagrade za najbolji znanstveno fantastični film godine i nije u svoje vrijeme osobito dobro prošao na kino blagajnama, a ni kritika ga nije pretjerano voljela. Mnogi su isticali da će ovaj film ostati upamćen samo po tome što je bio to posljednji film u kojem je nastupao veteran i legendarni glumac još iz zlatnog doba Hollywooda 30-ih godina Edward G. Robinson, koji je umro samo 12 dana nakon završetka snimanja filma. U svojoj autobiografiji Heston je istaknuo da nitko od ekipe nije imao pojma da je Robinson terminalno bolestan i da je jako upitno hoće li uopće uspjeti završiti snimanje. Uživa ovaj film, koji je snimljen po distopijskom romanu Harryja Harrysona iz 1966. godine kultni status, a nekako sam uvjeren da je snimljen danas da bi ovaj film doživio brojne kritike i napade. Ponajviše jer su žene u ovom filmu svedene na - namještaj!. Da, namještaj, jer upravo tako pripadnici bogate elite nazivaju svojevrsne moderne konkubine kojima je jedina zadaća udovoljavanje željama svojih vlasnika. Tako kad njen vlasnik, odnosno vlasnik stana u kojem je ona "namještaj" umre, žena se mora svojski potruditi da je novi vlasnik stana zadrži na istoj poziciji.

Srećom pa je po tom pitanju ovaj film ozbiljno omašio jer vidimo da su se u ovih gotovo pola stoljeća žene uspjele izboriti za ravnopravnost s muškarcima i nekako sam uvjeren da neki današnji filmaš krene s remakeom ovog filma da bi morao ozbiljno pripaziti jer bi se doveo u ozbiljan problem kad bi žene odlučio prikazati kao - lijepi namještaj. Što se tiče ostalih predskazanja kao što su polucija, siromaštvo, prenapučenost, manjak resursa, klimatske promjene, globalno zatopljenje. dalo bi se diskutirati koliko je sve to precizno. Jasno da za četiri godine svijet sasvim sigurno neće izgledati kao što je zamišljen u ovom filmu iz 1973. godine, no tko jamči da za 30 ili 40 godina nećemo doživjeti sudbinu likova iz "Soylent Greena"?

Primjedbe