THE YEAR OF LIVING DANGEROUSLY (1982,AUS) - 8/10



Ova kombinacija romantične ratne drame i političkog trilera koju je režirao Australac Peter Weir vodi nas u turbulente 60-e u Indoneziji, a u samoj Indoneziji ovaj je film bio zabranjen sve do 1999. godine kad je abdicirao dugogodišnji predsjednik Suharto. On je na vlast i stigao nakon državnog udara i rušenja njegovog gotovo pa prezimenjaka Sukarna, koji je vladao od dobivanja nezavisnosti od Nizozemske 1945. godine. Jedan od najvećih štovatelja Sukarna je i jedan od glavnih likova ovog filma, Billy Kwan (Linda Hunt je glumeći muškarca osvojila Oscara za najbolju žensku sporednu ulogu), indonezijski fotograf niska rasta, ali visoke inteligencije, koji je suradnik mladom novinaru iz Australije Guyu Hamiltonu (Mel Gibson). Hamiltonu je dopisništvo iz Jakarte prvi zadatak takve vrste i on se želi dokazati, a Billyjeva sposobnost i poznanstva tu mu puno znače.

No, Hamiltonov dolazak u Jakartu poklopio se s porastom nestabilnosti jer je sve očitije da će izbiti građanski rat između vladajuće komunističke partije Sukarna te konzervativaca predvođenih Suharnom. Situacija je sve napetija, a boravak u Jakarti postaje sve nesigurniji za strance na koje i jedna i druga strana gledaju prilično neprijateljski i smatraju ih uljezima. Mladi Hamilton uz svesrdnu asistenciju fotografa Billyja u takvoj situaciji odlično pliva i vrlo brzo se među starijim dopisnicima uspjeva nametnuti kao novinar čije priče imaju najveći odjek. No, situacija se za njega promijeni kad upozna mladu asistenticu britanskog ambasadora Jill Bryant (Sigourney Weaver u malo drukčijem izdanju u odnosu na "Aliena") te se između njih vrlo brzo stvori veza. No, u tim olovnim vremenima i nije lako održavati veze, posebno kad s jedne strane imamo novinara željnog ekskluzivnih informacija koji se želi probiti, a s druge ženu blisku obavještajnim krugovima prepunu povlaštenih informacija, koje ovaj ne smije otkriti jer bi mogao ugroziti njen život.

Inače, ovaj je film snimljen prema romanu australskog pisca Sebastiana Kocha, koji je roman napisao po iskustvima svog brata koji je 60-ih bio dopisnik iz Indonezije. Knjiga je napisana 1978. godine i odmah je postala hit, ali i vruća roba u filmskom svijetu te su mnogi ugledni filmaši željeli snimiti film po njoj, a snimanja se prihvatio prvoborac australskog novog vala Peter Weir, koji se proslavio još 70-ih godina filmovima kao što su "The Last Wave" i "Galipolje". Kao i u "Galipolju", glavnu ulogu je dodijelio mladoj australskoj zvijezdi u usponu Melu Gibsonu, koji je postao velika zvijezda nakon "Pobješnjelog Maxa". Prvotno se planiralo film snimati u samoj Jakarti, no nisu dobili dozvolu pa je snimanje krenulo na susjednim Filipinima. Ubrzo su morali snimanje premjestiti u Australiju jer su i Weir i Gibson počeli dobivati prijetnje smrću od radikalnih muslimana koji su pretpostavljali da će film biti antiislamski.

Na kraju je jasno da u filmu zapravo nema ništa antiislamskog i da se stanje u Indoneziji u tom prevratnom razdoblju pokušalo prikazati što objektivnije. Zapravo je odlično prikazan odnos bijelaca prema domorocima kao nižoj rasi, kao manje vrijednim ljudima pa zato i ne čudi da ni oni nisu bili oduševljeni strancima, od kojih su tek dva desetljeća ranije uspjeli izboriti nezavisnost. Također, ne idealizira se niti jedna, niti druga strana sukobljena u građanskom ratu koji se valjao iza brda i u kojem su ubijeni na milijuni ljudi (ako nekog zanima tematika građanskog rata u Indoneziji i posebno zločina preporučujem dokumentarni film Joshue Oppenheimera "The Act of Killing", jedan od najluđih i najšokantnijih dokumentaraca koje sam ikada vidio). "Godina opasnog življenja" i iz današnje je perspektive zanimljiv i uzbudljiv film, kvalitetan politički triler kakvi su bili iznimno popularni tijekom 80-ih i koji se može svrstati odmah uz bok filmova slične tematike kao što su "Salvador" Olivera Stonea i "Polja smrti" Rolanda Joffea.  Naravno, ne smije se zaboraviti ni još jedan sjajan soundtrack legendarnog Vangelisa.

Primjedbe