YELLOWSTONE (2018-21,SAD) - 8,5/10



Zemlja je oduvijek bila najvažniji resurs za ljude pa zato i ne čudi da se kroz povijest vodilo toliko ratova upravo zbog zemlje. Kad malo bolje promislimo, i danas se vode brojni ratovi ne samo zbog zemlje i onog što se nalazi na njoj, već i onog što se nalazi ispod nje. No, ti ratovi ne vode se samo na klasični način odnosno oružjem, već se oni vode i mnogo sofisticiranijim metodama poput mešetarenja, prenamjena zemljišta, špekulacija, diverzija i sveg ostalog za čime polaze oni koji bi se dokopali određene parcele. I sami smo svjesni kako se kod nas prenajenjuju zemljišta i poljoprivredna preko noći postaju građevinska, a što se tek onda događa u zemljama poput Amerike gdje postuje bespuća i bespuća zemlje koje, naizgled, samo čekaju da ih netko zgrabi. Upravo je borba za zemlju u središtu priče serije "Yellostone" za koju je zaslužan sve zaposleniji Taylor Sheridan (Sicario, Hell or High Water i Wind River), koji je sam napisao seriju i režirao je svih devet epizoda.

Baš kao i mnogi poznati glumci čije su karijere posljednjih godina negdje zaglibile i zagubile se, televizija je poslužila kao veliki come-back već pomalo zaboravljenoj zvijezdi 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća, Kevinu Costneru. Uloga "pater familiasa" Johna Duttona, velikog zemljoposjednika i vlasnika jednog od najvećih rančeva u Americi vjerojatno je najbolje što smo vidjeli od Costnera u dugo, dugo godina. Dutton je vlasnik ranča u Montani po imenu Yellowstone, koji se prostire uzduž Montane, a graniči s obližnjim gradom koji se širi, indijanskim rezervatom i istoimenim nacionalnim parkom. Zato i ne čudi da je ranč Duttonovih meta brojnih mešetara i muljatora, koji bi se htjeli dočepati velike i kvalitetne zemlje koju ova obitelj uživa vež generacijama. Daleko od toga da Duttoni na to gledaju skrštenih ruku jer John Dutton najmoćniji je čovjek u cijeloj Montani, koji u rukama drži praktički cijelu političku i sudski vlast, a riječ je o čovjeku kojeg bi se najbolje dalo opisati kao križanca Shakespeareovog kralja Leara i Vita Corleonea.

Jer unatoč tome što je Johnu Duttonu obitelj na prvom mjestu i učinit će sve da zemlju sačuva od svih napada za tri sina i kćer, ta zemlja za njega ujedno je i svojevrsno prokletstvo koje je ovu obitelj potpuno uništilo. Dok su Duttonova djeca još bila mlada, njihova majka, a Costnerova žena tragično je stradala svima njima pred očima i to je obilježilo ovu obitelj za sljedećih dvadeset godina. Jednako koliko stari Dutton, sva njegova djeca su također gotovo pa uništena tom tragedijom od koje se nikada nije oporavila, a stari nad njima, baš kao i nad suvremenim kaubojima koji rade na njegovom ranču i koje žigoše poput stoke da bi mu dokazali vjernost, provodi pravu psihofizičku torturu i ne dopušta da se išta događa mimo njegova znanja. Uz fantastično izgrađene likove i jednako kvalitetno razrađene odnose među glavnim likovima, Sheridan je još jednom pokazao da je danas nenadmašan u prikazivanju aktualnog stanja američkog zapada i srednjeg zapada.


Problematikom indijanaca koji su smješteni u rezervate pozabavio se Sheridan i u svom posljednjem filmu "Wind River", no ovdje baca i potpuno novo svjetlo na stoljećima obespravljene i ubijane američke urođenike. Tako vidimo da se indijanci obilato iskorištavaju, a posebno činjenica da su urođenici oslobođeni plaćanja poreza. To ne koriste samo Amerikanci, već i mnogi indijanci sami koji na području indijanskih rezervata prave kockarnice, hotele i što već ne, a preko njih novac peru brojni kriminalci. I lokalni indijanski poglavica Rainwater jedan je od onih koji su se bacili u takve rabote, a savršenog partnera on pronalazi u tipu po imenu Dan Jenkins, koji je u Montanu stigao iz Kalifornije (gusaru, kako bi ga nazvali lokalci) i koji se također nada profitirati na malverzacijama sa zemljom. I Rainwater i Jenkins tako će pokušati sve da se dokopaju zemlje Duttonovih, no nešto će se ipak morati pitati Kevina Costnera i ostatak ekipe.

Fino i polako gradi Sheridan ovu priču, koja iz epizode u epizodu postaje sve zanimljivija i baca potpuno novo svjetlo na ovaj dio Amerike o kojem baš i nemamo priliku toliko često nešto zanimljivo vidjeti. "Yellowstone" je mračna i realistična serija o ljudima koji su zapeli između prošlosti i sadašnjosti i koji se teško snalaze u novonastalim uvjetima, a u njima se zapravo ni ne žele snaći, već će učiniti sve da se status quo održi što dalje. A to znači da će morati pribjeći ubojstvima, obiteljskim svađama, izdajama, intrigama i prijevarama. Zanimljivo je kako je već nakon prve epizode koju je samo u Americi pogledalo više od pet milijuna ljudi Paramount donio odluku da će se snimati i druga sezona koja bi svjetlo dana trebala ugledati sljedeće godine, kako bismo mogli saznati kako će se rasplesti sudbina kralja Leara iz Montane.

U drugoj sezoni nastavljamo odmah gdje smo stali u prvoj, a iako je Sheridan režiju ovaj puta prepustio nekim drugim ljudima, i dalje je on glavni scenarist i kreator svega. Situacija postaje još kompleksnija jer će se pojaviti ondje i neki novi, još okrutniji i još opasniji neprijatelji, a kroz prizmu obitelji Dutton i dalje pratimo sve ono najbolje i najgore što u sebi nosi Amerika. I u trećoj sezoni priča se fino zaokružuje, likovi se razvijaju i definitivno "Yellowstone" nije jedna od onih serija koja se snima samo da se snima, već je sve tu jako dobro osmišljeno. Četvrta sezona donosi možda minimalni pad jer priča tu stalno kao da se vrti u krug i kraj se uopće ne nazire. Zanimljivo je kako su u međuvremenu Sheridan i njegova ekipa izbacili i seriju "1883." koja nas vodi u početak sage o dinastiji Dutton, no tu ću seriju, barem za sada, preskočiti.

IMDB LINK 

Primjedbe