AFACEREA EST (2016,RUM) - 7/10



Marian je naivni i prostodušni profesor glazbe, koji se baš i nije uspio snaći u posttranzicijskom životu vjerojatno najzaostalije zemlje Europe, Moldavije. On preživljava od pjevanja u zboru, no vjeruje da bi i za njega trebali doći bolji dani pošto ima čovjek zanimljivu poslovnu ideju. Ovaj je poduzetnik početnik, naime, odlučio ući u biznis s nekakvim švercerima iz Gruzije i od njih je naručio 50 tisuća konjskih potkova. Da situacija bude bolja, već je dogovorio i preprodaju tih potkova po pet puta većoj cijeni nekakvom kvazipoduzetniku iz drugog grada, no problem nastaje jer mu za početak biznisa nedostaje 6500 leja. Tu na scenu stupa Petro, sirovi tip i klasični muljator, koji mu odluči uskočiti i pomoći za određeni postotak u biznisu. I izgleda da bi njihov plan mogao čak i uspjeti jer oni od Gruzijaca kupuju potkove za 50 tisuća leja i zatim kreću vlakom na drugi kraj Moldavije kako bi dogovorili prodaju potkova. No, netko im u vlaku ukrade torbu s novcem i oni ostaju bez prebijene pare u pustošima ove vukojebine i morat će se na razne načine snaći kako ne samo da ostvare biznis, već i kako da prežive u ovoj divljini bez novca, a putem će sresti cijelu galeriju živopisnih likova. Od korumpiranih političara usred kampanje koji svojim kampanjcima umjesto novcem plaćaju votkom, pijanih kamijondžija koji da prevare alkotest votku lijevaju u oči, a usput dolaze i na još luđu ideju za biznis, koja će jednom od njih donijeti probitak, dok će drugi proći daleko gore.

Posve je jasno da kako jeAfacerea EstiliPosao na istoku”, kako bismo preveli ovaj film, komedija, no bolje rečeno više je to tragikomedija, nego li klasična komedija. Ima tu stvarno duhovitih trenutaka, no gorak je to humor jer se htio ne htio čovjek mora smijati toj bijedi, korupciji, pokvarenosti, ali i snalažljivosti likova. Svi osim Mariana ovdje očito su se uspjeli na ovaj ili onaj snaći u tom korupcijskom limbu zaostalosti, a za ovaj dvojac švercera u nastajanju ili poduzetnika čak i Delboy i Rodney izMućkiizgledaju poput ozbiljnih poslovnih ljudi. Naravno da je sve tu prepuno onih najgorih klišeja i predrasude koje imamo o ovim zaostalim dijelovima Europe ovdje se potpuno obistinjuju jer svi ti krajolici izgledaju potpuno devastirano i zapušteno, a takvi su i ljudi. No, pokazalo se da takvo okruženje može biti dobra tema i motivacija za kvalitetnu i duhovitu komediju, štoAfacerea Estu svakom slučaju i je, a ne samo za teške drame i filmove na kakve smo obično navikli iz ovih dijelova svijeta.

Snimljen je ovaj film u rumunjskomoldavskolitvanskoj koprodukciji, a njegov je autor moldavski filmaš Igor Cobileanski, koji je najviše snimao u Rumunskoj, a skupa s Bogdanom Miricom on je režirao i odličnu rumunjsku krimi serijuUmbre”. Bio mu je ovo tek drugi dugometražni film, no već sa svojim kratkim filmovima predstavio se Cobileanski kao tip sa smislom za humor, i to za crni humor. I ovaj film obiluje crnim humorom i ironijom, a Cobileanski je odlično uhvatio ironiju ludila života u tom dijelu svijeta gdje se sadašnjost i prošlost potpuno isprepliću i čovjek ne zna je li i dalje ondje na snazi komunizam ili je ta tranzicija zapravo najgori mogući konglomerat komunizma i divljeg kapitalizma. Simpatična komedija koja na duhovit, ali i pomalo gorak način pokazuje kako izgleda taj europskiDivlji istok”. 

Primjedbe