TABULA RASA (2017,BEL) - 8/10




Veerle Bertens možda je i najpoznatija belgijska glumica, koje se zasigurno dobro sjećaju svi oni koji su gledali sjajnu, ali baš sjajnu glazbenu romansu "The Broken Circle Breakdown", a osim što je odglumila glavnu ulogu u "Tabuli Rasa", Bertens je jedna od kreatorica ove uzbudljive serije od devet epizoda te je skupa s Malin - Sarah Gozin i napisala scenarij. Bio je ovaj psihološki triler najgledanija serija u Belgiji posljednjih godina, a otkupile su je i brojne europske televizijske kuće, kao i Netflix te se pokazala ova serija kao jako zanimljivo strukturiran sadržaj. Bertens je ovdje Mie, žena s amnezijom koja se nalazi u psihijatrijskoj ustanovi, a njezin gubitak pamćenja nije klasičan, već se ona sjeća svega što se dogodilo do automobilske nesreće koju je jedva proživjela, dok događaji potom iščezavaju iz njene memorije.

U posjetu Mie ubrzo dolazi stariji policijski inspektor Wolkers, koji vodi istragu o nestalom muškarcu, a upravo je ona posljednja osoba koja je vidjela čovjeka po imenu Thomas De Geest (također dosta poznati belgijski glumac Jeroen Perceval, mogli smo ga vidjeti u Bullheadu, Borgmanu ili Ardenima). Mie ne da se ne sjeća tog tipa, nego nema pojma zašto je uopće završila u ludari, no ubrzo se ispostavlja da je ona ne samo svjedok, već i glavni osumnjičeni za nestanak čovjeka i ne može biti puštena iz bolnice dok se slučaj ne razriješi. Kako bi složila slagalicu u svojoj glavi o događajima u posljednjim mjesecima, Mie mora rekonstruirati događaje i sjećanja u svojoj glavi, a što se više stvari počne prisjećati, tako ona ima sve manje povjerenja u sve oko sebe, već i u samu sebe. U slaganju tih puzzli iz memorije pomaže joj psihijatrica dr. Mommaerts, a osim što pratimo radnju u sadašnjosti, paralelno se prati i radnja smještena nekoliko mjeseci unatrag kako se Mie s mužem Benoitom i kćeri Romy preselila u staru kuću na osami usred šume.

"Tabula Rasa" pokazala se kao serija prepuna iznenađenja i potpuno nepredvidivog smjera razvoja događaja s puno misterije, koja na trenutke čak i prelazi u horor. Na trenutke mi se učinilo da je najveći utjecaj na ovu seriju imao legendarni Lynchov "Twin Peaks", kao i stvaralaštvo Stephena Kinga i oni koji su i inače fanovi njegovog opusa trebali bi biti zadovoljni ovom belgijskom serijom. Priča je stvarno izvrsno strukturirana i malo po malo se polako situacija razotkriva, paralelno s time kako Mie nadiru sjećanja iz prošlosti, a dodatni plus je i konstantni ugođaj neke jezivosti, bizarnosti i zla, koje kao da se uvuklo ne samo u Mieinu obitelj, već i u kuću koju nastanjuje. I likovi su jako dobro osmišljeni, posebno Mie, koju je Bertens fantastično odglumila i potvrdila da spada u sam vrh europske glumačke scene. Kao jedinu zamjerku bih istaknuo sam kraj, koji se, barem za mene, pokazao pomalo razočaravajući i dosta simplificiran kad se cjelokupna serija uzme u obzir, no nije to uspjelo narušiti sveukupno i više nego pozitivnu ocjenu. 

Primjedbe