APPRENTICE (2016,SIN) - 7/10



Singapur je zemlja koju nazivaju svjetskom prijestolnicom smaknuća i država s najvećom stopom izvršenja smrtne kazne u svijetu po glavi stanovnika. Smrtna kazna predviđena je ondje za širok dijapazon prijestupa, od ubojstava, veleizdaja i otmica pa do posjedovanja droge. Prema podacima Amnesty Internationala u ovom azijskom polisu svakih 14 dana smakne se jedna osoba, a najveći broj onih osuđenih na smrtnu kaznu otpada na osuđenike zbog droge. Da situacija bude bolja, u cijelom Singapuru postoji samo jedna osoba koja izvršava egzekucije, a one se obavljaju u čuvenom zatvoru Changi. Upravo ondje se događa i radnja ovog filma snimljenog u singapursko - njemačko - francusko - hongkonško - katarskoj produkciji, koji je u izboru za najbolji azijski film 2016. godine dobio nagradu za najbolju montažu.

Aiman je 28-godišnji pravosudni policajac, koji je upravo premješten u najpoznatiji singapurski zatvor. On živi sa starijom sestrom, koja je u vezi s dosta starijim tipom iz Australije i nada se da će je jednog dana on odvesti sa sobom Down under. Ubrzo po dolasku na novo radno mjesto, Aiman se počinje povezivati sa 65-godišnjim čuvarom po imenu Rahim, a uskoro otkrivamo da je upravo taj čovjek dugogodišnji zatvorski egzekutor, koji već četrdesetak godina obavlja tu dužnost. Nakon što Rahimov asistent iznenada odluči da više ne želi i ne može raditi taj posao, na njegovo mjesto dolazi Aiman, koji bi trebao postati Rahimov nasljednik na ovom jezivom poslu. No, taj je posao za Aimana posebno bolan jer je upravo Rahim prije dvadesetak godina objesio i njegovog oca, čovjeka koji je smaknut jer je bio serijski ubojica, a ta bolna spoznaja i Aimana i njegovu sestru proganja od djetinjstva.

Činjenica da bi Aiman trebao postati krvnikov asistent i raditi sa čovjekom koji je oduzeo život njihovom ocu, prijeti da će uništiti odnos sestre i brata, a i sam Aiman bori se sa svojom savješću i podijeljenim osjećajima jer iako je svjestan da mu je otac smaknut s razlogom, on radi sa čovjekom koji je stisnuo gumb za vješala. Imao je ovaj film premijeru na festivalu u Cannesu, gdje je doživio i osmominutni "standing ovation" okupljene publike, a to i ne čudi jer ovo nije još samo jedan u nizu zatvorskih filmova. Mladi singapurski filmaš Junfeng Boo isporučio je potresnu i ozbiljnu životnu dramu u kojoj nema klasičnih pozitivaca i negativaca, nema tu okrutnih i sadističkih zatvorskih čuvara koji se iživljavaju na zatvorenicima, već likovi djeluju potpuno životno. Kao ljudi sa stvarnim problemima i traumama, grižnjom savjesti, unutarnjim borbama, krivnjom i vlastitim demonima. Sve je ovdje potpuno realno, a upravo je realnost ponekad nešto što može biti najviše zastrašujuće. 

Primjedbe