BLACK EARTH RISING (2018,GBR) – 8/10





Britanci su nas već navikli na kvalitetan televizijski sadržaj, a iako je «Black Earth Rising» prošao prilično nezapaženo i možda nije imao odjek koji je zaslužio, definitivno spada u red onih serija koje se ne bi trebale zaobići. Bavi se ova serija autora Huga Blicka, koji je i odglumio jednu epizodnu ulogu, prilično kompleksnom temom, a to su posljedice građanskog rata u Ruandi, tragičnog događaja u kojem su se obračunala plemena Tutsi i Hutu i u kojem je smrtno stradalo oko milijun ljudi. Priča oko ovog krvavog rata jako je duga, no ključni događaj zbio se u proljeće 1994. godine kad su mnogobrojniji Hutui koji su bili na vlasti i koje su podržavali Francuzi u samo stotinu dana smaknuli na stotine tisuća Tutsija. Posljedicama tog strašnog događaja bavi se ova serija u kojoj je glavna junakinja djevojka iz Londona po imenu Kate Ashby. Nju je kao dijete posvojila odvjetnica Eve Ashby nakon što su joj roditelji ubijeni u ovom okršaju, a Eve će se uskoro naći u središtu pažnje kad na sebe preuzme zadaću na međunarodnom sudu za zločine u Haagu vođenja optužbe protiv jednog od vođa milicija za vrijeme rata koji je uhićen u Kongu. Ubrzo će se pokazati da je to samo vrh ledenog brijega i mnoge duboko zakopane tajne polako će početi izlatiti na površinu i Kate će uz pomoć iskusnog odvjetnika Michalea Ennisa (uvijek rado viđeni John Goodman) krenuti na putovanje koje će joj potpuno promijeniti život.

Pokazala se ova trilerska serija još i iznad mojih očekivanja, a što je najvažnije od svega, ovom ozbiljnom i teškom temom bavi se na iznimno kvalitetan i netendenciozan način, ne stavljajući se niti na jednu stranu, već pokušavajući na što pošteniji način prikazati situaciju u kojoj se nalazi ne samo Ruanda, već i cijeli afrički kontinent. Doduše, u jednom trenutku sam se pribojao da bi serija mogla otići u smjeru klasičnog nadmudrivanja između starih kolonizacijskih rivala Engleza i Francuza i da bi intencija ove serije mogla biti prebacivanje krivnje na Francuze, to se srećom nije dogodilo. Iako je priča ovdje potpuno fikcionalna, baš kao i svi likovi, ovdje se apsolutno nikoga ne štedi i problemi se pokušavaju prikazati što poštenije. Bavi se ova serija i onim glavnim pitanjem koje se često postavlja kad je u pitanju Afrika, a to je je li pametnije čačkati po prošlosti pa doći do situacije da se izazovu novi okršaji ili da se istina pokuša istjerati do kraja. Jer bez prave istine i bez istjerivanja svih zločinaca pred lice pravde pomirenja te prave i iskrene normalizacije odnosa među dvama narodima teško može biti.

Otvara ova serija i pitanje kolonijalizma u Africi, koji zapravo nikada i nije napušten, već je samo promijenio lice jer smo i danas svjedoci da vodeće svjetske sile, kao i brojne korporacije ovaj kontinent vide kao šahovsku ploču i mjesto za daljnje iskorištavanje i eksploataciju. Može reći tko god hoće, ali činjenica je da istim tim silama sadašnje nestabilno stanje s konstantnim okršajima, građanskim ratovima i nesigurnosti njima najbolje odgovara. Tu je najbolji primjer DR Kongo, ogromna zemlja na koju se naslanja Ruanda i u kojoj je utočište pronašao najveći broj izbjeglica iz Ruande. DR Kongo je ujedno i zemlja s najvećim zalihama tantala, odnosno koltana u svijetu, a način na koji se eksploatira ova ruda bez koje ne bi bilo ni današnje moderne tehnologije i više je nego diskutabilan i pitanje je tko zapravo puni džepove na leđima jadnika koji umiru po tim rudnicima.

Da ne ispadne sada da je ovo čisto politička serija u kojoj se isključivo bavi tim velikim, teško rješivim problemima, «Black Earth Risnig» i više je nego uzbudljivi triler podijeljen u osam sjajnih epizoda u kojima selimo od Londona preko Haaga, do Kigalija i Pariza. Vidimo kako funkcionira ne samo ta visoka politika, koja je užasno cinična i zapravo se i ne trudi na pravi način obračunavati sa stvarnim problemima, ali pratimo i kako izgleda taj pravosudni sustav koji procesuira ratne zločince. Ima tu i akcije i drame, gotovo pa klasične špijunaže skoro pa kao u «Tri kondorova dana", sve je tu zapravo izbalansirano na jako dobar način. Serija je to prepuna iznenađenja koju u svakom slučaju vrijedi pogledati. 

Primjedbe