ON MY SKIN (2018,ITA) - 6,5/10



U jesen 2009. godine rimski karabinjeri su bez nekog posebnog razloga zaustavili tada 31-godišnjeg Stefana Cucchija. Ovaj liječeni ovisnik te je noći s prijateljem sjedio u svom autu kad su ga policajci izvukli van i kod njega pronašli manje količine hašiša. Ta manja količina droge pokazala se kobnom za Cucchija. Neću puno spoilati pošto već u uvodnoj sceni vidimo sami završetak filma i ovog nesretnika kako umire u bolnici, a u ovom filmu snimljenom prema istinitoj priči vidimo i da nisu američki policajci jedini koji se vole iživljavati nad ljudima. Jer nakon što su ga uhitili i strpali u zatvor, karabinjeri su ubili boga u čovjeku, a kako se iz straha ako nešto kaže Cucchi izjašnjavao kao da je pao niz stepenice (iako je izgledalo da ga je pregazilo krdo bizona) pošto je bio svjestan da bi ga karabinjeri opet mogli provući kroz šake i odbijao je medicinsku pomoć, iz dana u dan stanje mu se počelo pogoršavati da bi kroz nekoliko dana i umro.

Ovaj je slučaj izazvao seriju protesta u Italiji jer je obdukcija pokazala kako je ovaj navijač Lazija prilikom bliskog susreta s karabinjerima zadobio niz teških tjelesnih ozljeda i unutarnjih krvarenja, a sudski postupak protiv policajaca koji su ga prebili i liječnika koji su previdjeli njegove ozljede i dalje je u tijeku. Scenarij i režiju ovog filma koji se istovremeno kad i u kinima pojavio i na internetu (ne da je procurio, već je službeno pušten) potpisuje ne pretjerano poznati talijanski filmaš Alessio Cremonini, a njegova najveća odlika definitivno je realističnost i šokantnost. U ulozi Cecchija jako je dobar mladi talijanski glumac Alessandro Borghi, koji je za ovu ulogu izgubio gotovo 20 kilograma, a nakon što je vidjela film, Cecchijeva sestra istaknula je kako je ostala zatečena sličnošću glumca i stvarnog čovjeka.

No, najveći problem kod ovog filma je upravo to što već na samom startu filma odnosno u uvodnoj sceni saznajemo da je Cecchi umro. Iako je ova tužna priča u Italiji zasigurno bila iznimno poznata, ja moram priznati da za ovaj slučaj ranije i nisam čuo i vjerujem da bi priča bila daleko bolja da do samog kraja nismo znali kako će čovjek završiti. Mislim da je ta uvodna scena bila potpuno nepotrebna, a unatoč tome što je "On My Skin" tužna, potresna i realistična priča, nekako imam dojam da se iz ovoga moglo i morali izvući puno više. Na trenutke mi djeluje ovaj film prilično monotono, čak i pomalo patetično, gotovo pa kako oni filmovi što se puštaju u poslijepodnevnom terminu na televiziji. 

Primjedbe