OUTLAW KING (2018,GBR) – 7,5/10



Da se ovaj film pojavio prije kojih dvadesetak godina, bio bi mi to zasigurno drugi najdraži film poslije «Brave Hearta», kojeg sam u tim osnovnoškolskim danima pogledao valjda dvadeset puta. Dobro se sjećam kad je Gibsonovo «Hrabro srce» sredinom 90-ih stiglo u bjelovarsko kino «Gorica» da sam ga valjda svaki dan prikazivanja išao gledati ondje. Nakon što sam ga prvi puta išao pogledati sam, svaki sljedeći put skupljao bih neku novu ekipu jer bio je to tada film koji se jednostavno morao pogledati. I nije mi bilo naporno ili dosadno svaku večer tri sata sjediti u tom kinu jer «Hrabro srce» bio je tada za mene film svih filmova. Nekako sam se tada nadao da će netko snimiti nekakav nastavak tog filma, iako je na kraju William Wallace raščerečen i bilo bi malo čudno da uskrsne, no, u filmu je ionako sve moguće pa zašto ne bi ispalo da Wallace zapravo nije mrtav, već sprema novu bunu.

Za kronološki nastavak «Hrabrog srca» točno 23 godine nakon Gibsonovog filma pobrinuo se poznati škotski redatelj David MacKenzie (posljednji film «Hell or High Water» pokazao se kao odličan američki izlet za njega, no snimio je on i ranije u Britaniji dobre filmove kao što su «Starred Up», «Perfect Sense» ili «Young Adam») jer priča «Outlaw Kinga» kronološki se savršeno nastavlja na Wallaceovo razdoblje. No, za razliku od drčnog gorštaka koji je pobunu protiv krvoločnih i bahatih Engleza pokrenuo jer su mu ubili ljubav života, junak ovog filma je tip koji je u «Brave Heartu» prikazan kao izdajnik i kao tip koji je Škote zapravo koštao poraza, Robert Bruce. Naravno da se «Brave Heart» ni u kojem slučaju ne može staviti u red povijesnih filmova jer Gibsonov je film s povijesnim činjenicama imao malo toga zajedničkog. Ponajviše se to odnosi baš zbog Brucea, koji je jedan od najvećih škotskih junaka jer je zapravo on početkom 14. stoljeća svoje gologuze kiltaše i doveo do pobjede nad Englezima i barem na neko vrijeme svoju zemlju oslobodio od okupatora.

Ne bih se dao kladiti da je i ovaj film potpuno faktografski točan, no od «Brave Hearta» definitivno je, a stilski i tematski «Outlaw King» u svakom je slučaju punokrvni nasljednik filma koji je Gibsonu donio Oscara. Više bi se moglo reći da je i ovo pomalo romansirana bajka o jednoj važnoj povijesnoj osobi, no valjda je nakon onog uvoda jasno da sam oduvijek bio slab na ovakve «povijesne» filmove, tako da je i «Outlaw King» zadovoljio moje apetite. Okupio je MacKenzie ovdje stvarno jako dobru glumačku ekipu koja se gotovo u potpunosti sastoji od manje ili više poznatih britanskih glumaca, od kojih su se neki pojavili čak i u neizbježnom «Brave Heartu». Mislim da je jedini «uljez» ovdje bio glavni protagonist, odnosno Chris Pine koji je utjelovio Roberta Brucea, a Stannis Baratheon iz «Igre prijestolja» konačno je dočekao da zasjedne na prijestolje pošto Stephen Dillane, glumac koji ga je utjelovio, igra engleskog kralja Edwarda. Ako se sjećate, Edward je u «Hrabrom srcu» umro baš negdje kad se Wallaceova glava počela kotrljati, no jasno da si je i to Gibson malo prilagodio, tako da Edwarda ovdje vidimo živog i zdravog.

Oni koji vole povijesne spektakle s «Oultaw Kingom» definitivno neće promašiti jer i ovdje imamo grandioznih scena tih srednjovjekovnih borbi, koje su maestralno režirane. I priča je napravljena sasvim kvalitetno, pravo junački i jednostavno se ovom filmu nema što prigovoriti, osim što ni MacKenzie nije odolio a da Engleze ne prikaže kao krvožedne manijake koja gotovo pa jede malu djecu. Što je najbolje od svega, za sljedeću godinu najavljen je još jedan film o Robertu Bruceu, koji će se zvati nevjerojatno maštovito - «Robert the Bruce». E, tek to će biti pravi spin-off «Hrabrog srca» jer će ondje ulogu Roberta ponoviti «originalni» glumac Angus McFadyen. Vidjet ćemo što će biti od toga, no ako se mene pita, povijesnih i kvazipovijesnih spektaklova nikada dosta!

Primjedbe