THEY SHALL NOT GROW OLD (2018,GBR) - 9/10



Vjerujem da su oni koje zanima vojna povijest već prilično načitani kad je u pitanju I svjetski rat jer danas kad imamo bezbroj specijaliziranih TV kanala za dokumentarce sličan sadržaj emitira se gotovo svakodnevno. O prvom ili drugom svjetskom ratu nema što već ne znamo, no slavni Peter Jackson, tvorac "Gospodara prstenova" i "Hobita" opet je pomalo odlučio revolucionarizirati filmsku umjetnost pa nam je predstavio dokumentarac o Velikom ratu kakvog još nismo imali priliku vidjeti. U svom filmu Jackson je koristio isključivo originalne snimke britanske vojske za vrijeme rata koji se nalaze u londonskom Imperijalnom ratnom muzeju. I ne samo da je dobar dio ovih snimaka do sada bio skriven od šire javnosti, već su mu Jackson i ostatak njegove ekipe modernim produkcijskim i filmskim tehnikama udahnuli novi život. Originalne snimke britanskih vojnika u rovovima ne samo da su restaurirane, već su dobile boju i  zvukove tako da gledatelj gotovo pa ima dojam da se nalazi s tim nesretnicima u rovovima.

Ovaj je dokumentarac prvenstveno snimljen povodom stote godišnjice završetka I svjetskog rata, a Jackson je ovaj film posvetio svome djedu, koji se u tom ratu borio. Osim što je duboko zaronio u filmske arhive britanskog muzeja kako bi pronašao autentične i što bolje snimke te od stotinjak sati uspio napraviti film od stotinjak minuta, Jackson i njegova ekipa preslušali su i više od 600 sati razgovara s dvjestotinjak veterana Prvog svjetskog rata. Vjerujem da je bio to prilično zamoran posao, no s Jacksonom smo već navikli da gotovo sve što dotakne pretvori u zlato, a upravo je takva situacija i s ovim filmom.

Ne zamara se previše Jackson uzrocima i posljedicama ovog stravičnog sukoba koji se vodio praktički na cijelom europskom kontinentu, već je ovim filmom ovaj Novozelanđanin odlučio stotinu godina kasnije ljudima prikazati kako je izgledao život britanskog vojnika u možda i najkrvavijem i najstrašnijem ratu u povijesti. Kroz originalne snimke i razgovore, tako saznajemo kakav je vladao duh među Britancima kad su saznali da će doći do rata, pa preko priprema za borbu i slanja u rovove, gdje je dobar dio njih i izginuo pa do povratka kućama kad su ih svi odbacili kao stare čarape. Lako je za zaključiti da je život u rovu bio prilično jeziv, no ono što vidimo u ovom filmu nadilazi i zamišljanja i promišljanja. Vidimo kako ti suludi napadi s jedne na drugu stranu tijekom kojih su vojnici ginuli kao muhe zapravo i nije bio jedini problem, već su i najobičnije aktivnosti često znale biti smrtonosne. Ovaj dokumentarac stvarno djeluje impresivno i siguran sam da ljubitelji povijesti s njim ne mogu promašiti. 

Primjedbe