VOYNA (2002,RUS) - 8/10



Aleksej Balabanov zanimljivi je ruski filmaš, koji je karijeru započeo kao klasični art-house autor da bi se potom prebacio u komercijalnije vode kada je i stekao slavu i status. Balabanov je bio dosta kontroverzan tip, kojeg se istovremeno optuživalo da je i ruski nacionalist i rusomrzac, a zbog njegovog pomalo grotesknog stila, mračnog humora, potrebe za šokiranjem, šaranja među žanrovima i balansiranja između arta i mainstreama često ga se uspoređivalo s filmašima kao što su Lars von Trier, Rainer Werner Fassbinder, braćom Coen i Takeshijem Kitanom. Pažnju je na sebe ovaj autor koji je preminuo u svibnju 2013. u 54. godini života, taman kad je planirao snimiti film o Staljinu u kojem ga je mislio prikazati kao najvećeg kriminalca, skrenuo 1997. godine krimi dramom "Brat". Taj je film snimljen s budžetom od tek 10 tisuća dolara, u Rusiji vrlo brzo stekao kultni status i jedan je od najgledanijih filmova 90-ih godina u toj zemlji, a u njemu se prati priča mladića koji se uspinje na kriminalnoj sceni St. Peterburga.

Ubrzo nakon "Brata" stigao je i "Brat 2" za koji je Balabanov uspio osigurati daleko veći budžet i koji mu je osigurao status zvijezde, a potom je stigao iznimno kontroverzni i šokantni film o drugom čečenskom ratu. I to ne samo zbog prikaza ratnih zbivanja, već i zbog načina na koji je dobio ideju za "Voynu". U ljeto 1998. godine počeo je pisati scenarij za film i to nakon što je na televiziji vidio snimke kako čečenski pobunjenici sijeku glave Britancima koji su se zatekli ondje. Prije no što je počeo snimati film, razgovarao je Balabanov s mnogim bivšim zarobljenicima, obišao je brojna sela uz granicu sa Čečenijom, razgovarao s ruskim oficirima i gledao brojne snimke u kojima su zabilježena mučenja.

I njegov film počinje nevjerojatno šokantno i okrutno, a u sličnom tonu se nastavlja tijekom cijelog trajanja. Odmah na startu Čečeni u selo dovode ruske zarobljenike i jednom od njih doista i sijeku glavu, a uz nekoliko ruskih vojnika u zarobljeništvu je i par engleskih glumaca koji su bili na turneji po susjednoj Gruziji. Zapovjednik čečenskih pobunjenika nakon nekog vremena iz zatočeništva pusti mladog ruskog vojnika Ivana, koji ima zadatak s ruskom vojskom dogovoriti zamjenu kapetana ruske vojske koji je u čečenskim rukama za zapovjednikovog nećaka, dok Englez John ima rok od dva mjeseca skupiti dva milijuna funti za plaćanje otkupnine za svoju zaručnicu Margaret. Kad kroz neko vrijeme John uspije skupiti dio novca za plaćanje otkupnine on se zaputi natrag u Rusiju, pronađe Ivana koji će mu biti vodič te njih dvojica krenu na iznimno opasan put u Čečeniju kako bi oslobodili kapetana i Margaret.

Ovaj je film bio jedan od najvećih kino-hitova u Rusiji 2002. godine, što i ne čudi jer je "Rat" punokrvna pustolovna ratna drama kojoj se najviše zamjeralo što su Čečeni doista i prikazani kao čudovišta. No, pogled na kompletan rat dosta je ciničan, a ono što najviše impresionira upravo je ta šokantna realističnost zbog koje je Balabanov dio filma snimao odmah uz područja na kojima se u to vrijeme vodio rat. Tako su i Čečene u filmu glumili prave Čečene, ruske vojnike glumili su pravi vojnici, a glumce je Balabanov iscrpljivao do krajnjih granica. Snimanje filma vjerojatno je najviše iscrpilo britanskog glumca Iana Kellyja, koji je odglumio Johna i koji nije znao ni riječ ruskog, a kojem je redatelj u pripremi prikazivao sve snimke mučenja zarobljenika kojih se dokopao. Ipak, njegova šok-terapija se očito isplatila jer ovaj film djeluje i više nego uvjerljivo, šokantno i na trenutke prilično uznemirujuće.  


Primjedbe