ACE IN THE HOLE (1951,SAD) - 9/10



Billy Wilder jedan je od najvećih autora zlatnog doba Hollywooda, koji je od druge polovice 30-ih nakon odlaska iz nacističke Njemačke pa sve do sredine 60-ih i početka novog Hollywooda bio jedan od najznačajnijih filmaša svog doba. Osvojio je čovjek šest Oscara, još dvadesetak puta bio je nominiran za najboljeg redatelja ili scenarista ili je njegov film bio nominiran za najbolji film godine, a u njegovom opusu nalaze se i neki od najvećih klasika kao što su "Apartman", "Neki to vole vruće", "Sunset Boulevard", "Double Indemnity", "Witness for the Prosecution" ili "Sabrina". "Ace in the Hole", film koji se negdje može pronaći i pod nazivom "The Big Carnival" možda i ne spada u onaj sam vrh Wilderova opusa, no u svakom slučaju riječ je o krimi drami čija je tematika i danas više nego aktualna iako je od njegovog snimanja prošlo gotovo sedam desetljeća.

Priča je to o ljudskoj pohlepi, veranju do uspjeha preko leševa, gramzivosti, pokvarenosti i izopačenosti, o ljudskoj prirodi koja se očito nikada neće promijeniti. Danas često možemo čuti kako novine i mediji samo plasiraju crnu kroniku i senzacionalistički pristupaju problematici i kako je nekada bilo drukčije, no u "Asu u rukavu" vidimo da to baš i nije istina. Očito je glad za senzacijama i pričama većim od života na cijeni bila oduvijek, a ako je za tu priču trebalo varati, muljati, čak i ugroziti nečiji život, to je bilo manje važno. Jer Chuck Tatum (Kirk Douglas) jedan je od onih silno ambicioznih tipova, novinar koji je nekada radio u najvećim američkim tiskovinama, no zbog svoje bahatosti i arogancije nigdje se nije uspio zadržati dulje iako je definitivno riječ o novinaru s nosom za dobru priču. Vrlo brzo vidimo i zašto je Tatum svugdje izvisio jer se već u uvodnoj sceni on pojavljuje u redakciji malih novina u mjestu Albuquerque u New Mexicu te vlasniku prodaje priču kako bi ga ovaj zaposlio. Vlasnik i urednik nevoljko na to pristaje, a već prilikom prvog zadatka Tatum nanjuši priču koja bi ga mogla vratiti na novinarsku A listu i osigurati mu povratak u New York, Chicago ili neki veliki grad na istoku.

Negdje na putu, usred ničega, on i mladi mu šegrt nalete na čovjeka koji je ostao zatrpan u navodno ukletim indijanskim planinama. Tatum shvati da bi to mogla biti "the priča" te se pretvarajući da je prijatelj unesrećenog, počne dolaziti do ekskluzivnih priča. Te priče vrlo brzo postaju nacionalne, oko planine vrlo brzo počinje se skupljati masa voajerističke publike željne senzacija, a Tatum odluči manipulirati cijelom akcijom spašavanja kako bi što dulje imao priliku izvještavati s mjesta događaja. Ubrzo se cijela akcija pretvara u potpuni cirkus, a može se na "Ace in the Hole" bez problema gledati kao na kritiku ili na satiru potrošačkog društva u kojem je apsolutno sve na prodaju. Ubrzo postaje jasno da je ljudski život tu najmanje bitan, a bitni su samo osobni interesi i profiti pojedinaca, koji bi za dolar više prodali valjda i vlastitu mater.

Da situacija bude bolja, kad se ovaj film pojavio u kinima prihvaćen je prilično mlako, a kritika je Wilderu ponajviše zamjerala da je bio prekritičan i da je previše dao oduška mašti. Isticalo se da je njegov prikaz tadašnje novinarske prakse groteskan i da je cjelokupna situacija potpuno apsurdna i neuvjerljiva. Možda su te kritike tada bile na mjestu, jer iako je posve očito da je "Ace in the Hole" obična parabola i satira, očito je sve to tada shvaćeno preozbiljno, no danas smo svjedoci da je ova priča i više nego aktualna. I to ne samo po pitanju današnjeg novinarstva, koje se u ovih gotovo 70 godina potpuno izmijenilo u odnosu na razdoblje ovog filma, već u odnosu kompletnog pogleda na svijet. Svjedoci smo da su danas trka za novcem, gramzivost i još dovedena na stotu potenciju u odnosu na 40-e ili 50-e, a korupcijske tehnike dovedene su do apsolutnog savršenstva. Ništa drugo osim visokih profita, osobnih promocija i zadržavanja pozicija nije bitno u današnjem društvu i zato je ovaj film danas možda još i aktualniji nego ikada i bez problema se može reći da je "Ace in the Hole" odlična slika i prilika društva.

Primjedbe