COLETTE (2018,GBR) - 6/10



Colette ili punim imenom Sidonie - Gabrielle Colette bila je francuska glumica i književnica, koja je potkraj života bila i jedan od kandidata za Nobelovu nagradu za književnost te je se danas smatra jednom od prvih žena u Francuskoj koje su se drznule baviti sve do jučer isključivo muškim zanimanjem, odnosno pisanjem. U ovom biografskom filmu britanskog filmaša Washa Westmorelanda (tipa koji je na početku filmske karijere snimao gay-porniće da bi se u međuvremenu uspio etablirati i kao autor "pristojnih" i "pravih" filmova) pratimo razdoblje Coletteinog života od udaje za puno starijeg pisca Henryja Gauthiera-Vilarsa i života u njegovoj sjeni na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće pa sve do osamostaljenja kad je konačno ova zanimljiva žena počela dobivati pažnju i zasluge koje joj pripadaju.

Colette je ovdje odglumila britanska glumica Keira Knighteley, koju smo već gotovo pa naviknuli gledati u ovakvim kostimiranim period dramama, dok je njezinog bonvivanskog mužića utjelovio legendarni Jimmy McNulty iz "Žice" odnosno Dominic West. Riječ je o tipu koji se predstavljao kao pisac i novinar, a zapravo uopće nije ništa pisao, već je iza sebe imao nekoliko "ghost writera" te je on samo kupio njihove zasluge. I ne može se reći da je Willy, kako ga zvaše, bio pretjerano uspješan, živio je on debelo iznad svojih mogućnosti, trošeći sve pare na izlaske, prostitutke i hedonizam, a posrećilo mu se kad je njegova mlađahna ženica, odnosno Colette, također počela pisati za njega. Serijal romana o mladoj djevojci iz provincije Claudine praktički preko noći postao je najveći hit među publikom. Čitalo je avanture ove djevojke i staro i mlado i bogato i siromašno, praktički sve ono od puka što je znalo čitati.

Preko noći Willy je tako postao bogataš i zvijezda poput Beatlesa, no ispostavilo se da milijunske naklade i prodaja raznih suvenira s likom Claudine nisu bile dovolje da bi zadovoljile potrošačke apetite Willyja. Da situacija bude gora, nesretna Colette vječito je bila u njegovoj sjeni, a kako je ova dama bila prilično slobodoumna i napredna osoba, jasno da joj je prilično smetalo što njezin pompozni i kičasti mužić kupi ne samo sve zasluge i slavu, već i sav novac. Još jedna je ovo u nizu priča o ženama koje su definitivno bile ispred svog vremena i koje su odlučile izaći iz sjene svojih muževa bezveznjaka i definitivno je "Colette" jedan od onih filmova sa snažnim feminističkim štihom i porukom o jednakosti. No, pomalo me zasmetala već spomenuta pompoznost i kič ovog filma, što je doduše prilično teško izbjeći s obzirom da je i to vrijeme bilo takvo, a i inače obično imam problem sa sličnim britanskim kostimiranim dramama.

Ovdje me je pomalo zasmetalo ne samo što se priča odvija u Parizu, a svi pričaju s oštrim britanskim naglaskom, već i činjenica da svi pričaju na engleskom, ali kad Colette ili Willy pišu, to rade na francuskom jeziku. Ne znam koja je bila intencija u tome, možda da gledatelj povjeruje da se radnja doista zbiva u Francuskoj, no malo mi je to djelovalo besmislenim. Najbolji dio svakako je simpatičan i pomalo sarkastičan prikaz tog raskalašenog života visokog društva na prijelazu stoljeća, kao i stvarno odlični Dominic West u ulozi koja mu idealno odgovara, dok mi i Keira već pomalo ide na živce s tim jednoobraznim ulogama u tim kostimiranim dramama (ako sam dobro pobrojao, već je naslagala više od deset uloga u sličnim filmovima).

Primjedbe