HVA VIL FOLK SI (2017,NOR) – 9/10



Ne znam što se to u posljednje vrijeme događa s norveškim filmom, ali ako se dobro sjećam gotovo svaki film na koji sam iz te zemlje nabasao u posljednje vrijeme dobio je barem osmicu, što je po mojim subjektivnim i potpuno neprofesionalnim kriterijima jako dobra ocjena, a ovaj film koji se u svjetskoj distribuciji može naći i pod nazivom «What Will People Say» zaslužio je još i bolju ocjenu. Ako nešto volim u filmu, to su iskrenost, realnost i životnost, a sveg tog u ovom filmu imamo napretek. Jer glavna junakinja filma je 16-godišnja djevojka Nisha, koja gotovo pa živi dvostruki život. Kod kuće s obitelji ona je gotovo pa savršena mlada Pakistanka, koja živi po pravilima nametnutim tradicijom i religijom. Njezini roditelji su imigranti u Norvešku iz Pakistana i dok se oni vjerojatno nikada neće potpuno prilagoditi na europski način života, Nisha je ondje rođena i više je Norvežanka, nego Pakistanka. Posebno se to vidi kad ona napusti četiri zida kuće jer ona izlazi s društvom, savršeno se uklapa s ostalim mladima, a ima i dečka Norvežanina.

No, problemi će za nju nastati kad je jednog dana otac zatekne u krevetu s tim mladim plavokosim Norvežaninom. Tada će se ta dva svijeta, koje ona naizgled savršeno balansira, sudariti na najgori mogući način i to će joj se obiti na glavu. Njezin strogi otac, baš kao i njezin brat, doslovno je otmu, kupe joj jednosmjernu avionsku kartu za Pakistan i preodgoj u zemlji u kojoj nikada nije bila može početi. Iako je Nisha i sama Pakistanka, ona završava u svijetu koji uopće ne poznaje i zemlji s kojom djevojka poput nje, koja je odrasla na zapadu, nema baš nikakve veze. Na svojoj će koži tako osjetiti najgori mogući sukob civilizacija, a praktički iz dana u dan njen će se život razvijati u sve gorem, strašnijem, šokantnijem i uznemirujećm smjeru.

Iako je ovo fikcionalna priča, njena autorica, Norvežanka podrijetlom iz Pakistana po imenu Iram Haq vjerojatno je jako dobro znala u što se upušta. Ne treba sumnjati da je bilo djevojaka i djevojaka ne samo iz Pakistana i ne samo u Norveškoj koje su doživjele sličnu sudbinu, a film je ovo koji upozorava na užasnu sudbinu žena u tim tradicionalnim društvima. Dok mi na zapadu nekako zdravo za gotovo uzimamo da su žene jednakopravne muškarcima, ovim filmom se ističe da postoje zajednice u kojima su žene i dalje svedene na razinu imovine. Ono što je za nas posve normalno, da djevojka od 16 godina izlazi, zabavlja se i uživa u životu kao što uživaju svi njezini vršnjaci, Nisha mora živjeti dvostruki život, a na kraju će završiti u nekakvom limbu.

Sjajnu ulogu Nishe odradila je djevojka po imenu Maria Mozhdah, kojoj je ovo zapravo i bio glumački debi. Ono što je proživjela ova djevojka, koje će se zbog najobičnije gluposti obitelj ne samo odreći, već će se prema njoj ponašati kao da je mrtva, potpuno je nezamislivo i jezivo. Ujedno je i «Hva vil folk si» bio norveški kandidat za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, a imao je i sasvim pristojan festivalski život nakon premijere u Torontu krajem 2017. godine. U izboru za norveški film godine dobio je nagradu za najbolji film, najbolji scenarij, najbolju režiju i najboljeg glumca, a bio je i u krugu od 50 najboljih europskih filmova godine. 

Primjedbe