INFORMER (2018,GBR) - 8/10



Još jedna izvrsna krimi mini-serija stiže nam iz Velike Britanije u kojoj je opet u središtu priče borba protiv terorizma, a nju pratimo preko dva glavna lika, okorjelog policijskog istražitelja s mračnom tajnom Gabea Watersa (poznati britanski glumac Paddy Considine) te mladog pakistanskog imigranta druge generacije Razu Shara, koji je silom prilika postao policijski doušnik. Nakon što ga je policija prilikom noćnog izlaska uhvatila s nekoliko ecstasyja, Raza je završio u pritvoru i policajci mu planiraju prišiti sve što mogu ukoliko on ne postane njihov doušnik. Kako mu je maćeha u Londonu ilegalno, policija dobije veliki adut u pridobivanju Raze za svoje planove, a on nevoljko pristaje na ovu pogodbu.

Tako Raza, mladić koji je zapravo u Britaniji i rođen i koji s roditeljskim Pakistanom ima jako malo veze jer je apsolutno po svemu moderni mladi Britanac, sada ima zadatak infiltrirati se u kriminalno podzemlje Londona pošto tajne službe imaju informacije da džihadističke ćelije upravo ondje spremaju teroristički napad. Vrlo brzo Raza će se morati iz običnog građanina pretvoriti u potpuno drugu osobu koja će morati početi surađivati ne samo sa sitnim dilerima i kriminalcima kako bi došla do informacija, već i s albanskom mafijom (vjerujem da ćete u jednoj od uloga albanskih mafijaša prepoznati poznatog srpskog glumca Nikolu Đurička, koji je izgleda krenuo ganjati i inozemnu karijeru), ali i s još opasnijim tipovima. S druge strane, Gabe je istražitelj koji je godinama radio kao "undercover" na sjeveru Engleske infiltriran među tamošnje skinheadse, nacionaliste i neonaciste, a unatoč tome što se naizgled primirio, oženio i ima dijete, nikako ne može nastaviti normalno živjeti, baš zbog tih iskustava.

Pokazao se "Informer" kao iznimno kompleksna i uzbudljiva serija u kojoj je na zanimljiv način prikazana borba protiv terorizma, ali u kojoj je odlično prikazano to useljeničko, prvenstveno muslimansko londonsko društvo. Fino je cijela priča osmišljena i promišljena jer na primjeru Raze dobro možemo vidjeti kako i oni koji misle da su potpuno integrirani u zapadnjačka društva zapravo vrlo lako mogu biti etiketirani. Da je bilo koji bijelac uhvaćen s nekoliko ecstasyja, zasigurno bi prošao s nekakvom prekršajnom prijavom i vrlo brzo bi se sve zaboravilo, no Razi se zahvaljujući vlastitoj nepromišljenosti čitav život okrenuo naglavačke. Jednom kad je postao policijski doušnik za njega više nema povratka i posve je jasno da unatoč tome što je on mislio da je punopravni član društva, sve će se brzo promijeniti.

Autori ove serije, televizijski debitanti Britanac Rory Haines i Iranac koji živi u New Yorku Sohrab Noshirvani tri su godine istraživali ovu tematiku prije no što su se bacili na pisanje scenarija i svoj zadatak odradili su i više nego dobro. Jer ovom serijom se jasno i očito implicira da britanski sigurnosni sustav počiva na razmjeni informacija s kriminalcima kako bi došao do važnih saznanja o daleko opasnijim grupacijama. I život policijskih doušnika je na primjeru Raze prikazan sjajno jer vidimo da je to užasno riskantan i opasan zadatak jer praktički bez ikakve zaštite čovjek pod pravim imenom mora informirati o ljudima koji su otprije u njihovim životima. "Informer" je jedna od onih serija koja sa svakom epizodom postaje sve bolja, a autori su kao glavni uzor naveli legendarnu seriju "Žicu". 

Primjedbe