ISCELITEL / SECRET INGREDIENT (2017,MAK) - 8/10



Moram priznati da je nakon Milča Mančovskog i njegovog remek-djela "Prije kiše" moj doticaj s makedonskim filmom bio prilično siromašan, da bi potom u kratkom razdoblju pogledao dva filma koja stižu iz ove zemlje. O "Oslobođenju Skoplja" Danila i Rade Šerbedžije nedavno sam i pisao, no film mladog makedonskog filmaša Đorčea Stavreskog koji je festivalima kružio pod imenom "Secret Ingredient" još me više impresionirao. "Iscjelitelj" je za mene ponajbolji igrani film koji stiže s ovih naših ex-yu prostora na koji sam naletio u zadnjih godinu, dvije i zapravo me uopće ne čudi što je imao toliko uspjeha po svjetskim festivalima. Makedonci mogu biti ponosni na ovaj film, koji je bio i njihov kandidat za Oscara za najbolji film izvan engleskog govornog područja, a gledajući ovaj film posve je jasno kako su sva društva na ovim prostorima društva koja se nalaze u istim problemima.

Stavreski se s tim problemima odlučio pozabaviti na istovremeno toliko duhovit, a precizan način, s nevjerojatnim stilom i snažnom porukom. Glavni junak ovog filma, odnosno iscjelitelj je Vele (izvrsni Blagoj Veselinov), potplaćeni radnik na održavanju željeznica, tridesetineštogodišnjak koji živi s bolesnim ocem u staroj socijalističkoj zgradi u Skoplju. Njegov otac boluje od raka pluća, stariji brat i majka davno su mu poginuli u prometnoj nesreći, a taj strašan događaj zauvijek ih je obilježio obojicu. Dok stari nikada nije uspio prijeći preko činjenice da je on vozio auto dok se dogodila nesreća, Vele je svjestan da bi stari više volio da je poginuo on, a ne njegov talentirani brat, pametni student pred kojim je bila budućnost. Ipak, kako je stari užasno bolestan i trpi nevjerojatne bolove, Vele mu mora pomoći i praktički cijelu plaću troši na njegove lijekove. Prilika mu se ukaže kad jednog dana u vagonu pronađe paket marihuane, ukrade ga i za starog počne peći kolače kako bi mu olakšao bol.

Već nakon prve kriške kolača starom postaje sve bolje, no Vele očito nije mislio da je taj paket pripadao nekim opasnim tipovima, koji kreću u potragu za kradljivcem. Istovremeno, vijesti o čudotvornom lijeku brzo se prošire Skopljem i horde bolesnih i starih počinju opsjedati Veleta kao da je Isus, nadajući se da će im on olakšati bol. "Iscjelitelj" se pokazao kao i više nego dobra humorna krimi drama o aktualnom trenutku i vremenima kad se u svima i u svemu traže iscjelitelji i spasitelji. Na zabavan i dopadljiv način ovaj film progovara o problemima u društvu i o ljudima koji su s punim pravom potpuno izgubili povjerenje u institucije. 

Ovaj puta prvenstveno riječ je o zdravstvu, koje postaje sve nedostupnije i skuplje prosječnim građanima i zdravstvenom sustavu koji objeručke uzima zdravima, a nema za bolesne i neće imati za one koji su danas zdravi kad jednom oni postanu bolesni. Zato i ne čudi da se mnogi, baš kao u ovom filmu, okreću raznim majstorima kajroprakticima, holistima, travarima i jebivjetrima koji im pod prirodne lijekove uvaljuju ušećerenu vodu, što će i Veletu na početku filma jedan takav kripl probati uvaliti. Moglo bi se na "Iscjelitelja" gledati i kao na svojevrsnu društvenu satiru jer očito je da su naša društva opasno bolesna i da čekaju na iscjeljenje. Pa makar ono bilo u vidu zacher torte s marihuanicom.

Primjedbe