RED SUN (1971,FRA) - 7/10





U drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća iznimno popularna je postala talijanska inačica najklasičnijeg mogućeg američkog filma, odnosno westerna. Dobro je poznato da se takvi filmovi nazivaju špageti westernima, a očito ni druge kinematografije nisu uspjele odolijeti te su se bacili ljudi po cijelom svijetu na snimanje westerna. Tako su krajem 60-ih i početkom 70-ih pomalo stidljivo i Francuzi snimali "kaubojce", a jedan od najpoznatijih primjera "frencherna" definitivno je "Red Sun" ili "Soleil rouge" kako se ovaj film iz 1971. godine naziva u originalu. Teško da bi se ovaj film mogao nazvati "čistim" francuskim jer je snimljen u francusko - talijansko - španjolskoj koprodukciji, a redatelj mu je Britanac rođen u Kini Terence Young (najpoznatiji kao režiser prvih filmova iz serijalu o Jamesu Bondu). I daleko od toga da ovaj film ima neku posebnu umjetničku vrijednost ili da je od osobite važnosti za svjetsku pa i francusku kinematografiju te je dobrim dijelom danas već, možda i s razlogom, pomalo zaboravljen, a ono što je mene privuklo ovom filmu je naizgled nespojiva glumačka ekipa.

Tako u "Crvenom suncu" na jednom mjestu imamo ponajveće zvijezde europske (Alain Delon, i dalje vjerojatno najpoznatija Bond djevojka Šveđanka Ursula Andress), američke (Charles Bronson) i azijske (bez konkurencije najpoznatiji filmski samuraj Toshiro Mifune) kinematografije. Baš ova neobična ekipa zapravo je i nešto daleko najzanimljivije u ovom westernu koji se radnjom previše i ne razlikuje od većine filmova istog žanra snimljenih u istom razdoblju i u kojem sve počinje možda i "najvesternskijim" motivom, pljačkom vlaka. Link (Bronson) i Gauche (Delon) na čelu su opake bande koja je odlučila opljačkati vlak koji od zapada putuje prema Washingtonu, ni ne znajući da se u njemu nalazi visoka japanska delegacija koja nosi poklone američkom predsjedniku Grantu. Nakon što ovo društvance opljačka vlak, pokupe i zlatni samurajski mač koji je bio namijenjen za predsjednika, a Gauche izda Linka. Preživjeli Japanci spase život Linku te on i jedan od veleposlanikovih tjelohranitelja Kuroda (Mifune) krenu u potjeru za Gaucheom i ostatkom bande kako bi vratili ukradeno.

Zanimljivo je spomenuti da je glazbu za ovaj simpatičan i zabavan film komponirao legendarni francuski skladatelj Maurice Jarre, kao i da se u ovom filmu na jednom mjestu mogu pronaći po jedan glumac iz "Sedam samuraja" i jedan glumac iz američkog westernskog remakea ovog slavnog samurajskog filma "Sedmorica veličanstvenih". Također, legendarni redatelj John Huston ovaj je film uz "Red River" i "Stagecoach" istaknuo kao tri najbolja westerna koja je ikada gledao, a malo je nedostajalo da u glavnoj ulozi umjesto Bronsona završi još jedan legendarni glumac iz westerna, Clint Eastwood. No, stari Clint se zahvalio na ponudi jer je u to vrijeme već bio u fazi "Prljavog Harryja", tako da je Linka odigrao Bronson, glumac s također velikim iskustvom u westernima i koji se također kasnije proslavio u jednom akcijskom serijalu "Death Wish". 

Primjedbe