THE NUN (2018,SAD) - 6/10



Prije nekoliko godina James Wan je filmovima "Insidious" i "Conjuring" uspio vratiti na scenu takav tip horora, a kako su ti filmovi bili prilično uspješni i profitabilni i ne čudi da se potom krenulo sa štancanjem nastavaka, spin-offa, sequela, prequela ili kako se to već zove. Tako je i "The Nun" svojevrsni nastavak ili bolje rečeno prequel "Conjuringa" i već je peti film u toj franšizi, a u njemu pratimo nastanak one zloguke časne sestre koja je tjerala strah u kosti u ranijim filmovima. Glavni junaci sada su katolički svećenik Burke (meksički glumac Demian Bechir) kojeg je Vatikan poslao da istraži mračne misterije oko katoličkog samostana 1952. godine u Rumunjskoj. Njemu u tome pomažu mlada časna sestra koja se još nije zaredila Irena (Taissa Farmiga, mlađa sestra Vere Farmige koja je glumila u originalnom "Conjuringu") te kanadski pustolov Maurice koji je, eto, završio, negdje u rumunjskoj provinciji.

Posve je jasno da je set-up ovdje i više nego problematičan jer baš i nisam siguran koliko je uopće katolika u Rumunjskoj bilo 1952. godine i kako bi se istražiteljska ekipa iz Vatikana provela u rano-komunističkoj Rumunjskoj. Tu je, jasno i mladi francusko-kanadski pustolov koji se odlučio nastaniti baš u Rumunjskoj, no, hajde, neću previše zamarati s tim nelogičnostima jer ovo je ipak prvenstveno horor. Ali da se moglo malo razmisliti pa umjesto u Rumunjsku smjestiti priču u Mađarsku, Čehoslovačku, Poljsku pa i Jugoslaviju tog vremena, dobrim dijelom katoličke zemlje koje su bile u komunističkom bloku ne bi se pogriješilo. No, što ćeš kad ta Rumunjska valjda sa svojim dvorcima i legendama o Drakuli Amerikance odmah asocira na horor, a film se ondje i snimao tako da nema smisla cjepidlačiti.

Čim je tu katolički svećenik, jasno da se odmah i pomalo upalo na teren "Egzorcista" jer što će svećenik u hororu nego istjerivati đavle i demone, a iako priča nije ni približno originalna ili inovativna, "Časnu sestru" moglo bi se smjestiti negdje u prosjek ovih franšiza. Iako je Wan odavno dignuo ruke od režije ovih filmova, svi se oni i dalje snimaju pod njegovom producentskom palicom, a i dalje su ovi generički i franšizni horori priličan fenomen. Tako je i "The Nun" na uložena 22 milijuna dolara na svjetskim kino-blagajnama zaradila čak 365 milijuna dolara, tako da je posve jasno da ovo nisu bile posljednje avanture demonske opatice. Pokazao se ovaj film na kraju kao u najboljem slučaju prosječan horor, koji će teško zadovoljiti apetite onih iskonskih fanova ovog žanra, no oni kojima su se svidjeli raniji filmovi iz ove franšize ne bi smjeli biti pretjerano razočarani.

Primjedbe