WE THE ANIMALS (2018,SAD) - 7/10





Mladi američki filmaš Jeremiah Zagar za svoj dugometražni debi odlučio se ekranizirati spisateljski debi američkog pisca Oscara Torresa, poluatobiografski roman motiviran njegovim odrastanjem u okolici New Yorka tijekom 80-ih godina prošlog stoljeća. Glavni junaci ovog filma su tri brata, Joel, Manny i Jonah, a priča je ispričana kroz perspektivu najmlađeg od njih, Jonaha, koji se jedini nekako ne uklapa u ovu prilično disfunkcionalnu, ali zapravo posve običnu obitelj. Njihov otac je Portorikanac, a majka bjelkinja i u početku imamo dojam da je riječ o skladnoj, da ne kažem idiličnoj, obitelji. No, vrlo brzo shvaćamo da je tatica kompulzivni nasilnik i da ima prilično tešku ruku, a unatoč tome što je ovaj konstantno mlati i zlostavlja, mamica od njega ne odustaje. Tatica tako dolazi i odlazi, mamica proživljava epizode kronične depresije za vrijeme koje uopće i ne izlazi iz kreveta, a u tim razdobljima klinci su prepušteni sami sebi te se ubrzo počinju ponašati kao pravi mali divljaci, skoro kao životinje.

Od tuda vjerojatno i naziv ovog poetičnog, arty filma, koji je nakon premijere na Sundanceu, gdje je Zagar dobio i nagradu za najinovativniji film, prikazan na brojnim festivalima diljem Amerike i ostatka svijeta. Uz to, udruženje američkih nezavisnih filmaša, nominirala je "We the Animals" i za Independent Spirit Award u čak četiri kategorije - fotografiju, montažu i debitantski film, dok je Raul Castillo koji je utjelovio taticu nominiran i za najboljeg sporednog glumca. Riječ je o pomalo umjetničkom, coming of age filmu, koji se poetski nastavlja na "Moonlight" ili "Florida Project" u kojem pratimo priče onih obitelji koje su izvukle drugu stranu medalje američkog sna. Obitelji koje moraju krvavo raditi da bi preživjele i prehranile djecu i obitelji u ozbiljnim problemima, ljude od krvi i mesa kakve možemo susresti i u svojoj okolini.

Iako je priča smještena u 80-e godine prošlog stoljeća, zaboravite na romantiku iz "Stranger Thingsa" ili nekih sličnih sadržaja smješteno u to razdoblje. "We the Animals" je ona mračna strana ne samo 80-ih, već i današnjice i film koji potvrđuje da nasilje samo stvara nasilje. Jer kako pratimo odrastanje ovo troje klinaca, vidimo da se dva starija brata počinju pretvarati u sliku i priliku svoga oca, dok je najmlađi od njih odnosno Jonah nježna dušica i emotivac koji se u tom grubom i okrutnom svijetu teško snalazi. Redatelju Zagaru i njegovoj ekipi, posebno direktoru fotografije i montažeru, mora se priznati da su snimili pomalo nekonvencionalan i nevjerojatno poetičan film, koji na trenutke djeluje i pomalo nadrealno.

Primjedbe