ASSASSINATION NATION (2018,SAD) - 6,5/10



Salem je gradić od četrdesetak tisuća stanovnika u američkoj saveznoj državi Massachusetts, koji je u povijesti vjerojatno najbolje ostao upamćen po vješticama i njihovom progonu. Nakon što su europski imigranti početkom 17. stoljeća osnovali utvrdu, a potom i gradić Salem, već potkraj istog stoljeća ondje je organizirano vjerojatno najpoznatije suđenje vješticama u povijesti. Danas je lako za zaključiti da niti jedna od dvadesetak žena (i poneki muškarac, vjerovali ili ne) koje su bile linčovane, a potom spaljene nisu bile vještice, već su prijavljivane i ubijane iz raznih razloga. Bio je to jedan od vrhunaca masovne histerije u britanskim prekomorskim kolonijama tog tipa, a sličan oblik histerije u istom gradiću dogodit će se i u ovom filmu čija radnja nije smještena u rani novije vijek, već u sadašnjost.

Autor ovog filma Sam Levinson (sin poznatijeg Barryja Levinsona, dobitnika Oscara za najboljeg redatelja za film "Kišni čovjek") osim što se fino poigrava riječima u samom nazivu filma, fino se poigrava i tematikom progona modernih vještaca i vještica te kao da želi poručiti kako je zapravo jako malo dovoljno da se civilizacija uruši i da se ljudi opet pretvore u onu razularenu masu željne krvi, katrana, perja, omči i lomača. Počinje ovaj film gotovo kao neka klasična tinejdžerska dramedija o skupini razmaženih djevojaka koje po cijele dane vise na mobitelima i dosađuju se da bi se na koncu gotovo pretvorio u jednu od epizoda iz serijala "Purge". Tema je i više nego zanimljiva jer Levinson se bavi tematikom privatnosti i tajni koje svi mi skrivamo u privatnim porukama, mailovima i ostalim modernim korespodencijama u vremenu kad je privatnost gotovo postalo prošlo svršeno vrijeme.

Jasno da svi imaju ono nešto što ni u kojem slučaju ne žele da izađe u javnost, a sve po zlu u Salemu krene kad nepoznati haker provali u osobne podatke gradonačelnika te svima postanu dostupni njegove tajne koje su prilično nezgodne. Jer političar koji se predstavlja kao obiteljski čovjek, tradicionalist i moralist, slobodno vrijeme voli provoditi u gay sado-mazo seansama koje usput i slika mobitelom. Jasno da kad sve to iscuri van, on hitno mora podnijeti ostavku, no vrlo brzo van će početi curiti i privatni i ne baš ugodni podaci o gotovo svim stanovnicima ovog mjesta.

Lako je za zaključiti da će među gotovo svim stanovnicima nastati masovna histerija kao i četiri stoljeća ranije i da će se do jučer mirni stanovnici Salema početi pretvarati u rulju željnu linča (ne Davida Lyncha). I negdje tu će se naći i Lily i njene tri prijateljice, djevojke koje također imaju štošta za skriti i što ne bi bilo ugodno vidjeti u javnosti i moglo bi uništiti mnoge živote, a mora se priznati da se ovaj film fino poigrava tematikom licemjerja. Snimljen je ovaj film koji je premijeru imao na Sundance film festivalu na moderan način, gotovo spotovski, a djeluje sve to dosta uznemirujuće i šokantno da bi na kraju ispalo i mrvicu moralizatorski. No, sve u svemu, zanimljiva kombinacija krvavog trilera i crne komedije koji djeluje upozoravajuće jer danas stvarno nikada ne možemo znati kad će sve naše tajne biti otkrivene i servirane na pladnju svima. 

Primjedbe