COAL MINER'S DAUGHTER (1980,SAD) - 7,5/10



Country je jedan od onih glazbenih pravaca koje ni u kojem slučaju ne bih mogao uvrstiti u rubriku onih najomiljenijih mi glazbenih izričaja, no ovi svojevrsni američki narodnjaci i dalje su, ako se ne varam, možda i najpopularniji glazbeni žanr u SAD-u. Posebno se to odnosi na one unutarnje krajeve Amerike, koji su oduvijek i bili puno manje progresivni od ostatka zemlje, posebno istočne i zapadne obale, a ako bismo mogli govoriti o najzaostalijim i najmanje razvijenijim dijelovima Amerike, to su definitivno oni krajevi koji su se smjestili uz Apalačke planine, tradicionalnu domovinu rednecka. Kako kaže i jedan od likova ove biografske glazbene drame snimljene prema životu možda i najpoznatije američke country glazbenice Lorette Lynn, oni koji su se rodili uz Apalače, tradicionalno su imali samo tri izbora - raditi u rudnicima, moonšajnati ili pobjeći negdje drugdje.

Posebno se to odnosilo na 30-e i 40-e godine kad se Loretta rodila i odrastala u obitelji siromašnog rudara u rudarskom mjesu Butcher Hollow u Kentuckyju. Svoje djetinjstvo i život u siromaštvu sa sedam braće i sestara Lynn je opjevala u slavnoj istoimenoj pjesmi po kojoj su njezina biografija, a potom i film dobili ime. Lynn je zapravo zvijezda možda i najnetipičnijeg i najnevjerojatnijeg životnog puta pošto se već kao 15-godišnjakinja udala za šest godina starijeg lokalca, a prije 20. rođendana već je rodila četvero djece. Njena karijera počela je sasvim slučajno, kad joj je muž kupio jeftinu gitaru na kojoj je sama naučila svirati, a moralo je proći gotovo cijelo desetljeće da bi uspjela snimiti svoju prvu pjesmu. Ostalo je povijest jer je do današnjeg dana Lynn prodala više od 45 milijuna albuma, imala bezbroj hitova na top listama, a i danas duboko u devetom desetljeću života ona i dalje nastupa.

Odmah nakon što je 1976. godine izašla njezina biografija, krenulo se s pripremama za snimanje filma, a sama Lynn je izabrala glumicu koja će je utjeloviti na velikom platnu. Sam pogled na fotografiju Sissy Spacek bio je dovoljan da se odluči za nju, a da je to bio dobar izbor najbolje svjedoči podatak da je Spacek (mladolika tada 30-godišnjakinja glumila je Lynn otkako je imala 13 pa sve do ranih četrdesetih godina) dobila i Oscara za najbolju žensku ulogu. Spacek je sama i otpjevala sve pjesme u filmu, baš kao i Beverly D'Angelo koja je utjelovila još jednu veliku pjevačicu iz tog vremena Patsy Cline, a bila je "Rudareva kći" jedan od najprofitabilnijih filmova u američkim kinima te godine, zaradivši gotovo 70 milijuna (ekvivalent 200 milijuna danas) u odnosu na budžet od 15 milijuna dolara.

Iako smo se tijekom godina mogli nagledati bezbroj biografskih filmova u kojima su glazbene zvijezde često bile tema tih filmova, "Rudareva kći" jedna je od onih biografija snimjenih s velikim stilom i ukusom. I nije to puka biografija o jednoj pjevačici jer to je film u kojem se na savršen način prikazuje da je taj američki san doista dohvatljiv svakome, no vidimo da taj američki san i slava nose i svoje mračne strane. Daleko od toga da je priča o siromašnoj djevojci iz najveće vukojebine na svijetu koja je postala možda i najveća zvijezda u svojoj zemlji jedna od onih sladunjavih priča. Film koji je po scenariju Thomasa Rickmana režirao Michael Apted prilično je pametna, promišljena, pomalo sentimentalna, opservacijska priča o Americi ispričana kroz prizmu jedne poznate osobe.

Primjedbe