EL MOVIMIENTO (2015,ARG) – 6,5/10



Mladi argentinski filmaš Benjamin Naishtat radnju svog avangardnog i brzopoteznog filma koji traje tek nešto više od sat vremena smjestio je u 1835. godinu. Razdoblje je to netom nakon što je ova južnoamerička država izborila nezavisnost od Španjolske, no sljedećih nekoliko desetljeća u argentinskoj povijesti obilježio je niz građanskih ratova i borbi za prevlast između unitarista i federalista. Uz njih, zemljom su tumarale razne milicije, bande i svi mogući divlji tipovi, a nekoliko tih manjih naoružanih divljih, pljačkaških skupina koje pod izlikom da su borci za slobodu, pljačkaju i ubijaju sve što im se nađe na putu, pratimo i u ovom filmu. Vrijeme je to totalne anarhije, posebno u zabačenim dijelovima zemlje u kojima se zbiva radnja «Pokreta», a da situacija bude strašnija, zemljom hara i epidemija kuge.

Te naoružane i prilično opasne grupe lutaju nepreglednim argentinskim pampasima i od siromašnih seljaka traže ne samo podršku, već ih ucjenjuju i otimaju im hranu, a praktički u prvoj sceni vidimo koliko su okrutni i potpuno okorjeli od godina i godina borbi i krvoprolića. Snimljen je ovaj film u crno – bijeloj tehnici i u okomitom 4:3 formatu, a djeluje ovaj film prilično fragmentarno, bez čvrste naracijske linije. Tematski bi se ova priča izvrsno uklopila u legendarnu Borgesovu «Opću povijest gadosti», a stilski je očito kako je Naishtat veliki fan mađarskog modernista Belu Tarra. No, dok su Tarrovi filmovi obično dosta dugački (najekstremniji primjer tu je njegov možda i najpoznatiji film «Satantango» koji, vjerovali ili ne, traje punih sedam i pol sati), Naishtat je po tom pitanju, srećom, sušta suprotnost, bar kad je u pitanju ovaj film.

Očita intencija autora je ovom vjerojatno fikcionalnom pričom prikazati kako ti legendarni borci za slobodu o kojima danas pjevamo pjesme i dižemo spomenike nerijetko nisu bili ništa do li običnih razbojnika. Kojima je, eto, pošlo za rukom da izbore pobjedu protiv slične bande razbojnika, usput zakolju ponekog seljaka, opljačkaju i siluju sve što im se našlo na putu, no povijest je te sitne detaljčiće negdje izgubila. Nije teško za pretpostaviti da su mnogi koje danas slavimo bili puno sličniji ekipi iz ovog filma od onoga što o njima učimo djecu na satovima povijesti. Zato i ne čudi da o istim povijesnim osobama različiti ljudi imaju posve drukčija mišljenja i dok ih jedni smatraju herojima, drugi ih smatraju zločincima. 

Primjedbe