JONATHAN (2018,SAD) - 7/10



Jonathan je naizgled običan, možda mrvicu povučen i oprezan mladić koji svaki dan točno u podne napušta svoj posao u uredu. Kad stigne kući, on legne spavati, a kad se ujutro probudi u frižideru ga čeka pripremljen doručak, kao i video u kojem sam sebi govori što se događalo u drugoj polovici dana. I prepričava Jonathan tako sve ono što se zbilo od trenutka kad je zaspao do kada se probudio, no vrlo brzo shvaćamo da je riječ o potpuno drugoj osobi, njegovom identičnom blizancu Johnu. I da situacija bude nevjerojatnija, Jonathan i John dvije su osobe zarobljene i istom tijelu i svakome od njih pripada točno polovica dana. 

Dok je Jonathan dnevni tip i aktivan je od 7 do 19 sati, John je noćna ptica i on egzistira od 19 do 7 sati. Iako su fizički oni potpuno ista osoba, karakterno ne mogu biti drugačiji. Jonathan je miran, staložen, odgovoran i vrijedan tip, a John je prava noćna ptica koja svojih 12 sati troši na izlaske i provode, izrazito je društven i nije pretjerano odgovoran ili pouzdan. I njihova čudna simbioza, za čudo, funkcionira već dulje vrijeme, sve dok se jednog dana John odluči putem video poruka prestati javljati svom bratu. Precizni i proračunati Jonathan tada ostane u velikim problemima i odlučuje saznati što se događa s njegovim bratom.

Prilično intrigantna se pokazala ideja ove misteriozne SF drame koja je bila i debitantski dugometražni film Billa Olivera, a iako bi ovo na prvu moglo izgledati kao neka moderna verzija Dr. Jekylla i Mr. Hydea, autor se odlučio na drukčiji pristup tematici. Oliver je od "Jonathana" odlučio napraviti karakternu studiju dvojice glavnih likova, od kojih jednog zapravo i ne vidimo (osim putem video snimki) sve do samog kraja. Iako oni niti u jednom trenutku ne mogu biti zajedno, teško jedan s drugim i njegovim dijametralno suprotnim karakternim osobinama izlaze na kraj. No, još teže oni mogu funkcionirati jedan bez drugoga i tek kad jedan odluči prekinuti komunikaciju shvaćamo kako njihovo postojanje ovisi isključivo o organizaciji i kvalitetnoj dinamici odnosa, a ta će se situacija dodatno zakomplicirati kad se obojica zakače za istu djevojku. Imao je ovaj film premijeru na festivalu u Tribecci, a mladi američki glumac Ansel Elgort (Baby Driver) isporučio je jako dobru i kompleksnu ulogu. U zapaženim epizodama se pojavljuju i Patricia Clarkson kao Jonathanova / Johnova liječnica te Suky Waterhouse kao Elena, djevojka koja će unijeti razdor među dvojicom braće. 

Primjedbe