LIZZIE (2018,SAD) - 6,5/10



Mladi američki filmaš Craig William Macneill u svom debitantskom filmu "The Boy" predstavio je fikcionalni portret devetogodišnjeg dječaka fasciniranom smrti koji će kasnije postati socipat. U svom drugom filmu Macneill se opet bavi sociopatima, samo oni su sada odrasli i ima ih nekoliko, ali ovaj puta donosi priču zasnovanu na stvarnim ljudima i stvarnim događajima koji su se zbili u gradiću Fall River u američkoj saveznoj državi Massachusetts 1892. godine. Već u uvodnoj sceni filma "Lizzie" vidimo kako je netko brutalno ubio muškarca i ženu, bogatog mešetara nekretninama, trgovca i industrijalca Andrewa Bordena i njegovu suprugu Fionu. Priča se tada vraća šest mjeseci unatrag te upoznajemo Bordenovu 32-godišnju kći i Fioninu pokćerku Lizzie (Chloe Sevigny), ne više baš ni toliko mladu ženu koja živi pod čvrstom stegom strogog i dominantnog oca.

Nakon što stari zaposli očajnu djevojku Bridget (Kristen Stewart) kao sluškinju koja dolazi živjeti u njihovu kuću te se ove dvije djevojke počinju povezivati i zbližavati, ali i stari koristi i one sluškinjine usluge koje baš i ne ulaze u opis posla. Kako vrijeme prolazi, vidimo da je riječ o djevojkama odnosno ženama koje su već potpuno navikle i naučile na zlostavljanje i ta ih nesretna sudbina počne još i više približavati. Uz njih dvije za koje se vrlo brzo može naslutiti da bi upravo one mogle biti umiješane u ova brutalna ubojstva, tu je i Burdenov poslovni partner, a iako ovo nije klasični "who done it?" triler na kraju ćemo ipak saznati što se točno dogodilo. "Lizzie" je ipak više psihološki triler sa zanimljivom narativnom strukturom, čija se radnja gradi polako i strpljivo i u kojem je ipak na prvom mjestu karakterna i psihološka studija likova.

Pratimo tako što je dovelo do tih svirepih ubojstava i kakva je bila dinamika odnosa u kući Burdenovih, obitelji koja je imala status i poziciju u društvu, no iza zatvorenih vrata događale su se mnoge strašne stvari. U središtu priče podjednako je odnos Lizzie i oca, kao i odnos Lizzie i sluškinje Bridget, mlade Irkinje bez ikakvog izbora koja se kod ove mračne obitelji morala zaposliti isključivo zato jer nije imala drugog izbora iako je dobro znala što je čeka. Imao je ovaj prilično sporovozni i stilizirani mračni arty psihološki triler premijeru na Sundance film festivalu, a bila je to nakon dugo vremena i jedna od glavnih uloga za Sevigny. Glumicu koja se predstavila u filmovima kao što su "Kids" Larryja Clarka ili "Gummo" Harmonyja Korinea još 90-ih da bi si koju godinu potom gotovo uništila karijeru ulogom u prilično opskurnom filmu "Brown Bunny" gdje je pred kamerama odradila felacio svom filmskom partneru Vincentu Gallu. 

Primjedbe