MAY THE DEVIL TAKE YOU (2018,IND) – 6,5/10



Vjerojatno gotovo paralelno kako su ljudi izmislili bogove koji su predstavljali nešto dobro i obećavali im bolji život nekad kasnije i negdje drugdje, izmislili su valjda i đavle, demone i ostale negativce. I dok su u nekim starijim mitologijama ti bogovi i vragovi hodali zemljom skupa s ljudima, kasnije su pretvoreni oni u neka apstraktna bića koja su nudila vječno blaženstvo ili vječnu propast. Najbolji primjer tome su kršćanstvo i islam, dvije zapravo vrlo slične religije koje se razlikuju tek u detaljima, no u obje te religije osnovna značajka je upravo taj dualizam između dobra i zla. I dok je potpuno jasno kako se dođe do raja ili dženneta, odnosno poslušnošću i krotkošću te životom prema strogim zapovjedima, tu je i neki vrag odnosno šejtan koji vreba općinstvo s napastima te im nudi sve što može samo da bi ih naveo na grijeh i odvukao sa sobom u pakao ili džehennem.

Tako je đavao ili neki njegov demom u ovom filmu uvrebao Indonezijca po imenu Lesmana. Koliko se da naslutiti, živio je ovaj tip prosječnim životom, no odlučio je prodati dušu đavlu kako bi došao do para, a nakon demonskog rituala to mu je i omogućeno. Vrlo brzo ovaj se tip dokopao novca i postao jedan od najpoznatijih biznismena u svojoj zemlji. Ubrzo se, jasno, riješio «stare» žene i kćeri i pronašao «novu» mlađu i ljepšu ženu, no poslije nekoliko bogatih godina došlo je do problema i ispostavilo se da đavao nije do kraja ispunio svoj dio pogodbe. Završio je Lesmana prvo u bankrotu, obitelj ga je napustila, a zatim je s nekom misterioznom bolešću završio na umoru. Nakon više godina u kojima s njim nije bila u kontaktu, oca je odlučila posjetiti Alfie, njegova kćer iz prvog braka, koja se u bolnici susreće s novom obitelji te uskoro svi oni završavaju u njegovoj staroj kući, ni ne sluteći da je upravo to mjesto gdje je stari nekoć dušu prodao đavlu.

Lako je za zaključiti da će se upravo u toj kući početi događati neke prilično opasne stvari, a iako «May the Devil Take You» za koji su neki otišli tako daleko pa ga nazvali indonezijskom «Zlom smrti» ipak kvalitetom zaostaje za nešto starijim «Pengadbi Satanom», hororom prilično slične tematike. Scenarij i režiju za ovaj film napisao je sve zaposleniji indonezijski filmaš Timo Tjahjanto, koji je ove godine snimio čak dva filma (o akcijskom «The Night Comes for Us» sam nešto ranije pisao), a zanimljivo je kako je oba filma otkupio Netflix. Dobri Timo iz horora je zapravo i potekao i moglo bi se reći da mu je horor «core biznis» te se s ovim žanrom već okušao i na zapadu u antologiji «VHS2» te je jasno da je riječ o čovjeku s talentom. Također je jasno da je ovaj film, za razliku od već spomenutog Pengadbija, snimljen pod značajnim utjecajem zapada i da je svojevrsni miks zapada i istoka, no funkcionira to sasvim solidno i vjerujem da fanovi horora ne bi smjeli biti previše razočarani. 

Primjedbe