MOROMETII (1987,RUM) - 8/10



"Obitelj Morometii" i danas se smatra jednim od najvažnijih i najboljih filmova u rumunjskoj kinematografiji, a ova epohalna drama o životu na rumunjskom selu 50-ih godina najbolji je dokaz da je rumunjski film bio itekako živ i prije 2000-ih godina, kad je doživio neviđeni uzlet. Stere Gulea napisao je scenarij po poznatom romanu Marina Prede, čovjeka kojeg se smatra rumunjskim Ivom Andrićem i najvažnijim tamošnjim piscem poslije II svjetskog rata. U ovom romanu koji je pisao više od dva desetljeća i izašao je u dva nastavka na ukupno više od tisuću stranica, Preda prati sudbinu seoske obitelji Morometii iz rumunjske provincije s kraja 30-ih godina prošlog stoljeća. Na impresivan način Gulea je ovu kompleksnu, potresnu i realističnu priču o priprostim i običnim ljudima uspio prebaciti na filmsko platno i priča o raspadu jedne obitelji rijetko kada je bila toliko uvjerljiva.

Ilie Moromete je glava obitelji, koji živi sa svojom ženom Catrinom i njihovom djecom Ilincom, Titom i Niculaeom te s tri sina iz njegova prethodna braka, Paraschivom, Nilom i Achimom. Naizgled žive oni običan život rumunjskog seljaka, a Morometii, kao i velika većina ostalih seljačkih obitelji agrarnom reformom dobilo je parcelu zemlje za obrađivanje na koju moraju plaćati porez. Kako su prihodi od poljoprivredne proizvodnje mali, a na nisku cijenu ljetine utjecala je Velika depresija koja je zadesila svjetsku ekonomiju 30-ih godina, dugovi se samo gomilaju, ova se obitelj polako počinje raspadati. Poreznici gotovo svakog dana kucaju na vrata da pokupe ono što se duguje državi, a ponosni "pater familias" Ilie pada u očaj jer okolo mora moljakati i lagati te se snalaziti na sve načine kako bi odgodio naplatu dugova. Nekad ugledni član seoske zajednice polako, ali sigurno postaje predmet sprdnje, a dodatni problem je što njegova tri starija sina ne podnose svoju pomajku i troje mlađih braća i sestara te oni žele da stari proda dio zemlje pa da podijele novac i odsele u Bukurešt. No, prodaja zemlje za Iliea je posljednje što je spreman učiniti, makar to dovelo i do potpunog raspada njegove obitelji.

Za ovaj film moglo bi se reći da su i svojevrsni rumunjsku "Gruntovčani" jer vidimo da su se seljaci u sličnim razdobljima susretali sa sličnim problemima, a pitanje vlasništva zemlje kao izvora egzistencije za njih, ovdje je glavna pokretačka snaga. Onaj koji ostane bez zemlje ne samo da je osuđen na propast jer neće imati što za jesti i neće imati prehraniti obitelj, već se gubitak zemlje smatrala i najvećom sramotom. Unatoč tome što ovaj film traje dosta dugo (140 minuta) i što se radnja sporo razvija, na zaista impresivan način je prikazana ta tragedija sela i nesretnih ljudi koji se ne uspijevaju snaći u novonastalim okolnostima. Po nekim detaljima da se zaključiti da se rat sprema i da se miris baruta ponovo osjeti i na Balkanu, no za ovu obitelj rat za preživljavanje već je započeo. 

Primjedbe